Italský lékař na Tenerife má koronavirus, celý hotel skončil v karanténě. Mezi hosty jsou i Češi

Nemocný Ital na ostrově Tenerife vyvolal preventivní umístění celého hotelu do karantény kvůli obavám z dalšího šíření koronaviru. Mezi tisícovkou hostů je i šest Čechů, oznámila cestovní kancelář Canaria Travel CZ. První případ nákazy hlásí také jih Itálie – na Sicílii měla pozitivní test turistka z Lombardie. Jeden z celkových 283 nakažených v zemi se nachází ve Florencii.

V pondělí test definitivně potvrdil nemoc u devětašedesátiletého italského lékaře z Lombardie, který je na Kanárských ostrovech na dovolené. Do karantény teď museli všichni hosté hotelu Hotel H10 Costa Adeje Palace v letovisku Adeje na jihu ostrova.

Mezi Čechy je také jedno dítě

Hotel střeží policie a rekreanti dostali doporučení, aby se co nejvíce drželi ve svých pokojích a telefonicky informovali recepci v případě, že u sebe zaznamenají příznaky nemoci, uvedl server local.es.

„Máme potvrzeno, že na základě rozhodnutí španělských úřadů došlo k izolaci hostů v hotelu. S našimi občany jsme v kontaktu, na místě je také honorární konzulka. Jsme připraveni našim občanům pomoci,“ uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

V hotelu je i pět dospělých a jedno dítě z Česka, oznámila ředitelka CK Canaria Travel Lenka Viková. „Včera tam odletěli a původně se měli vracet šestého března, ale hotel je tedy v karanténě. Nikdo nemůže z hotelu a do hotelu, ale mohou se pohybovat po celém komplexu. Ještě není jasné, jak dlouho bude karanténa trvat,“ sdělila mluvčí Invie Andrea Řezníčková.

Podle Vikové je u hostů hotelu prováděno zdravotní vyšetření. „Italský turista, u kterého byla nákaza potvrzena, je v nemocnici. U jeho manželky se nemoc nepotvrdila,“ uvedla. Lidé, kteří přiletěli na místo po uzavření hotelu, byli přesunuti do jiných hotelů.

V Itálii zatím nemoci podlehlo sedm lidí. Situaci v severní Itálii by měla v úterý vyhodnotit mise Světové zdravotnické organizace (WHO).

  Šéf americké diplomacie odmítl srovnání situace v Afghánistánu se Saigonem

Nejpřísnější opatření kvůli šíření koronaviru dál platí v regionech Lombardie, Benátsko, Piemont, Emilia Romagna, Furlánsko-Julské Benátky, Ligurie a Trident-Horní Adiže na severu země. Jsou tam uzavřené školy, muzea, divadla a kina, někde nefungují ani restaurace a bary, nesmějí se konat akce s velkým množstvím účastníků včetně sportovních.

O víkendu se nekonaly ani zápasy první fotbalové ligy, podle ministra sportu Vincenza Spadafory zřejmě další utkání zrušena nebudou, na stadionech se však bude hrát bez diváků. V Benátkách kvůli obavám z šíření nákazy zrušili natáčení nového dílu Mission Impossible.

V okolí lombardského města Codogno v provincii Lodi je nařízena karanténa pro obyvatele 11 měst a obcí s více než 50 tisíci obyvateli. Kvůli tomu se například zastavily vlaky na páteřní železniční trati mezi Milánem a Boloňou.

„Lidé v Benátsku nosí roušky jen minimálně, snaží se žít normální život. Jediné, co nefunguje, jsou školy, soudy a kostely, lidé chodí do práce, také ubylo turistů. Situace je jiná v Lombardii, kde úřady doporučily lidem pracovat z domova,“ popsal zpravodaj ČT Jakub Nettl.

„Neví se, jak velké dopady to bude mít na výrobu, ale rozhodně to bude mít velké dopady na ekonomiku, zejména na cestovní ruch, který je pro sever Itálie velmi důležitý,“ upozornil zpravodaj.

„Vysoká míra znepokojení“

Obyvatelé zasažených oblastí vykupují potraviny a základní potřeby. „Lidé, kteří se předzásobují, například v severní Itálii, se chovají racionálně, to není panika. Nicméně je to tak označováno,“ uvedl psycholog Štěpán Vymětal. Současnou situaci by nazval spíše „vysokou mírou znepokojení“.

Důležité jsou podle něj validní informace a budování důvěry mezi institucemi a občany. „Tam, kde je (informace) nemají, kde je vysoký pocit blízkého ohrožení a velká nejistota, případně ještě falešné uklidňování, tak tam mohou vzniknout fenomény, které bychom nazvali panikou, kdy je chování a myšlení lidí dezorganizováno,“ vysvětluje psycholog.

  Íránský prezident navštíví saúdského krále ve snaze rozmrazit vztahy a zlepšit regionální stabilitu

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com