MZV vyzvalo kvůli válce na Ukrajině ruské diplomaty, aby nesloužili režimu

Ministerstvo zahraničí dnes vyzvalo v souvislosti s konfliktem na Ukrajině ruské diplomaty, aby nesloužili tamnímu režimu. Rusko bude podle české diplomacie po válce čelit následkům apokalyptické destrukce svého suverénního souseda. Úřad výzvu zveřejnil v anglickém a ruském jazyce. Rusko napadlo Ukrajinu 24. února.

Země mají různé zájmy a podle ministerstva je obvyklé a očekávané, že diplomaté a státní zaměstnanci budou často podporovat různé politiky. Diplomaté by měli být schopni kriticky analyzovat a vyhodnocovat informace a respektovat mezinárodní právo, identifikovat zájmy země a jejích občanů. „Proto víme a jsme schopni určit, kdy politická elita jedná proti národnímu zájmu,“ píše se ve výzvě.

Diplomaté podle úřadu zastupují stát a propůjčují své tváře a mysl službě své zemi. „Ne vždy souhlasíme s politikou nebo postoji, které musíme bránit. Nicméně musí existovat limity,“ dodal resort. Mnozí z ruských diplomatů podle něj přišli na to, že byli svým vedením povedeni, přesto zůstávají jeho představiteli.

Mnozí diplomaté slouží v zemích se svobodnými a nezávislými médii a mají přístup k informacím bez propagandy, uvedlo ministerstvo. V televizích či na sociálních sítích lze vidět zprávy o smrti nevinných ukrajinských dětí, žen a mužů, bránících svoji zemi proti nevyprovokované a ilegální agresi Ruska, nebo ostřelování civilních domů v ukrajinských městech a vyhnání mnoha milionů ukrajinských civilistů z jejich domovů. „To vše ve jménu země, které sloužíte,“ uvedl úřad.

„Historie zločineckých režimů je plná diplomatů, kteří zůstali až do hořkého konce a stali se spoluviníky zla. Doma, v Rusku nemůžete očekávat mnoho zlepšení,“ píše se v dokumentu. Tamní elity jsou podle české diplomacie hnány nenávistí ke zkreslenému obrazu Západu, který si, paradoxně, samy vytvořily.

„Až se prach této nespravedlivé války konečně usadí, budou se tyto elity zodpovídat za válečné zločiny. Rusko bude čelit následkům odpovědnosti za apokalyptickou destrukci svého suverénního souseda. Kolegové, prosíme ty z vás, kteří mají svědomí a kteří si udržují schopnost rozpoznat zlo: opusťte tento kruh spolupachatelů. Vyzýváme vás, lidi s morálkou a dobrým srdcem, prosím, opusťte tuto potápějící se loď, která jen přitahuje hněv svobodymilovných lidí na celém světě,“ uzavřelo ministerstvo výzvu.

Autor: ČTK
  O půlnoci skončí nouzový stav se zákazem cestování mezi okresy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com