Koruna k euru opět mírně posílila, vůči dolaru dál ztrácela

Česká měna v pátek k euru opět mírně zpevnila, polepšila si o dva haléře na 24,38 Kč/EUR. Zakončila tak den na nejsilnější úrovni od 20. února. Vůči dolaru koruna dál oslabila, ztratila 16 haléřů a kolem 17:00 se obchodovala na 22,09 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Pražské burze pomohlo k růstů zpevnění akcií ČEZ o více než dvě procenta.

„Příznivě na českou měnu působí odolnost globálních finančních trhů i výhled pro domácí úrokové sazby, které podle všeho ještě nedosáhly vrcholu,“ uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Poukázal na to, že viceguvernér České národní banky Marek Mora dnes zopakoval, že pro zvyšování úrokových sazeb neexistuje žádný strop.

Koruně i dalším středoevropským měnám v končícím týdnu pomáhala naděje na vyřešení rusko-ukrajinské války, kterou přineslo vyjednávání ruských a ukrajinských diplomatů v tureckém Istanbulu, uvedla ekonomka Komerční banky Jana Steckerová. „Zatímco zkraje týdne se kurz domácí měny nacházel ještě lehce nad úrovní 24,60 Kč/EUR, v jeho závěru byla koruna již o jedno procento silnější,“ podotkla.

Index PX pražské burzy v pátek zpevnil o 0,44 procenta na 1373,34 bodu. Vzhůru ho táhly především cenné papíry společnosti ČEZ a banky Erste. Výraznějšímu růstu indexu bránily akcie firmy Philip Morris či Komerční banky. Vyplývá to z údajů na webu burzy.

Polovina z deseti titulů ovlivňujících hodnotu indexu PX zakončila dnešní obchodování se ziskem. Akcie Kofoly stagnovaly a zbylé čtyři emise zaznamenaly pokles.

Nejvýraznější růst zaznamenaly cenné papíry ČEZ. Obchodování uzavřely s cenou 945 Kč, zhruba o dvě procenta výše než při ranním otevření burzy. „Elektrárenská emise tak dále navýšila nejvyšší úrovně od května 2011,“ poznamenal makléř Fio banky Josef Dudek.

O 1,77 procenta zdražily akcie firmy Photon Energy, která se zabývá stavbou solárních elektráren. Vzhledem k nízkému objemu prodejů byl ale jejich vliv na burzovní index slabý.

  ČOI: Obchodníci stále porušují zákaz prodeje alkoholu mladistvým

Z finančních titulů si nejlépe vedla Erste bank. Po zpevnění o 0,8 procenta uzavřely její akcie s cenou 828,40 koruny.

Naopak mezi ztrátové se dnes zařadila emise výrobce cigaret Philip Morris ČR. Její cena klesla o více než procento na 17.220 Kč za akcii.

Do minusu zamířily také cenné papíry Komerční banky. Odevzdaly 0,47 procenta.

Pražská burza posílila i za celý uplynulý týden. Index PX stoupl o dvě procenta na 1373,3 bodu. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Největší pokles postihl cenné papíry Pilulky, největší růst naopak zaznamenaly akcie Photon Energy a ČEZ. V předchozím týdnu akcie přidaly 1,5 procenta.

„Index PX v kladných číslech zakončil ve třech z pěti obchodních dní, největší zisky zaznamenal v úterý, kdy posílil o 1,78 procenta díky růstu bank. V dalších dnech se dařilo především akciím skupiny ČEZ, které mají na týdenním růstu indexu největší zásluhu,“ uvedl analytik Wood & Company Vojtěch Boháč.

Akcie ČEZ vzrostly o 8,25 procenta na 945 korun. Nad cenou 900 korun se naposledy pohybovaly v červnu 2011. Nejvíce ale v rámci pražského indexu tento týden rostly akcie společnosti Photon Energy. Posílily o 9,52 procenta na 46 korun. Pilulka Lékárny za týden odepsala 3,38 procenta na 1430 korun.

Začátek dubna bude nadále ve znamení války na Ukrajině a makroekonomickém vývoji, respektive jeho vlivu na dlouhodobé výnosy. „I pro příští týden jsme nadále velmi opatrní s tím, že ukrajinský konflikt bude přinášet zvýšenou rozkolísanost a inflační vývoj může tlumit dlouhodobý zájem o vybrané investice obecně,“ upozornil analytik J&T Banky Milan Vaníček.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com