Rusko ničí zásobníky obilí na Ukrajině, poničeno bylo nejméně šest objektů, tvrdí Spojené státy

Rusko podle Spojených států ničí zásobníky na obilí na Ukrajině, napsala agentura Reuters. USA to dokládají fotografiemi, které zpravodajové Reuters viděli a které podle nejmenovaného amerického činitele ukazují, jak závažný dopad má ruská vojenská agrese vůči Ukrajině na globální zásobování potravinami.

Na dvou černobílých snímcích jsou dlouhé budovy obdélníkového půdorysu na východě Ukrajiny. Na fotografii pořízené v lednu, tedy před začátkem ruské invaze na Ukrajinu, jsou neporušené. Na druhé, pocházející z března, mají zničené střechy a jsou v nich krátery.

Nejmenovaný činitel k nim řekl, že Spojené státy mají informace o tom, že ruské jednotky opakovaně ničí ukrajinské zásobníky na obilí. „Do konce března bylo v důsledku těchto útoků poničeno nejméně šest takových objektů,“ řekl agentuře Reuters.

Zástupci zemí po celém světě si v souvislosti s konfliktem na Ukrajině dělají starosti kvůli jeho dopadům na zásobování potravinami. Tato země byla v sezoně 2020/21 čtvrtým největším vývozcem obilí na světě.

Klíčová tepna

„To, jak Rusko bezhlavě ničí tato sila, je naprosto jasným příkladem toho, že Putinova válka přímo dopadá na civilisty na Ukrajině a ohrožuje potravinovou bezpečnost ve světě,“ řekl americký činitel.

Dodal, že v situaci, kdy jsou země v Africe a na Blízkém východě závislé na dovozu pšenice z Ukrajiny, ničení zásobníků může vést k nedostatku a vyhnat ceny vzhůru.

Ruský prezident Vladimir Putin o invazi na Ukrajinu, kterou zahájil 24. února, mluví jako o speciální vojenské operaci. Jejím cílem je podle něj sousední zemi demilitarizovat a „denacifikovat“.

Náměstkyně amerického ministra zahraničí Wendy Shermanová tento týden při jednání Rady bezpečnosti OSN uvedla, že Rusko bombardovalo nejméně tři civilní lodě vezoucí zboží z přístavů v Černém moři dále do světa. Jednu z nich měla pronajatou firma podnikající v zemědělství.

  Rusko možná zinscenovalo útok na Kreml - Der Tagesspiegel

Černé moře je klíčovou tepnou pro dopravu obilí a dalších komodit.

https://www.irozhlas.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com