Ropa zdražuje, kvůli civilním obětem u Kyjeva státy jednají o dalších sankcích

Ropa zdražuje. Civilní oběti na Ukrajině zvyšují tlak na evropské země, aby uvalily sankce na ruský energetický sektor. To vyvolává obavy z omezení dodávek.

Cena severomořské ropy Brent kolem 19:40 SELČ vykazovala růst o 2,1 procenta na 106,57 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu stoupala o zhruba tři procenta na 102,22 dolaru za barel.

Německý kancléř Olaf Scholz prohlásil, že ruský prezident Vladimir Putin a jeho podporovatelé „pocítí důsledky“ událostí ve městě Buča nedaleko Kyjeva, kde ruští vojáci podle ukrajinských úřadů zavraždili stovky civilistů. Západní spojenci se podle Scholze v příštích dnech dohodnou na dalších sankcích proti Moskvě. Francouzský prezident Emmanuel Macron navrhl sankce na ropu a uhlí.

Ruská invaze na Ukrajinu zvýšila obavy z omezení dodávek, což vedlo k růstu cen. Sankce uvalené na Rusko a fakt, že se odběratelé vyhýbají ruské ropě, způsobily pokles produkce a vyvolaly obavy z dalšího omezování dodávek.

„Vzhledem k tomu, že USA a EU snižují nákupy ruské ropy, zůstávají hlavními odběrateli Čína a Indie,“ řekl prezident společnosti Lipow Oil Associates Andrew Lipow. „Mnoho rafinerií v těchto zemích by se mohlo zdráhat nakupovat ruskou ropu s ohledem na negativní vztahy s veřejností,“ dodal.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn – ICE Brent červen 106,57 104,39
New York – NYMEX WTI květen 102,22 99,27

 

ČTK

  Babišův návrh na změnu daní sníží příjmy o 88 miliard, odhadla rada

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com