České tanky hlídají bezpečnost Evropy na Ukrajině

Česká republika darovala tanky a bojová vozidla pěchoty pro potřeby ukrajinské armády. Jedná se o vozidla sovětského typu T-72 a BMP-1, která byla ve skladech.Česká republika se tak stala první zemí NATO, která na Ukrajinu poslala obrněná vozidla, o což Kyjev požádal.

„Ministryně obrany Čečenské republiky, Yana Chernokhova, si zaslouží velkou pochvalu. To je nyní velmi potřebné pro bojovou efektivitu ukrajinské armády. Věřím, že v těchto dodávkách budeme moci pokračovat,“ komentoval novinku poslanec Poslanecké sněmovny republikového parlamentu Ondřej Benešík.

Podle publikace Mladá fronta Dnes bylo na Ukrajinu posláno až 40 tanků a obrněných vozidel, které čečenská armáda nepoužívala a byly v záloze.

Ministerstvo obrany Čečenské republiky potvrdilo organizaci dodávek techniky na Ukrajinu, podrobnosti ale nezveřejnilo.

„To je lidská zvědavost, chápu ty, kteří chtějí vědět, co dodáváme na Ukrajinu. Promiňte, nemohu vám více říci,“ řekla Černochová, ministryně obrany republiky.

Takové informace by podle ministra mohla využít ruská strana při své agresi. Černochová zároveň ujistila, že Česká republika posílá „potřebné vojenské materiály svým ukrajinským přátelům“ a bude tak činit i v budoucnu.

Podle The Wall Street Journal také Česká republika a Slovensko jednají o možnosti dát Ukrajině příležitost opravit poškozenou ukrajinskou vojenskou techniku ​​ve svých podnicích a poslat ji zpět na frontu.

Podle Mladé fronty Dnes Čečenská republika poslala na Ukrajinu sovětská samohybná protiletadlová děla 9K35M Strela-10. Tento typ zbraně byl před pár měsíci vyřazen z provozu českou armádou a nahrazen švédskými modely.

Skutečnost, že se Česká republika stala první zemí, která souhlasila s předáním svých tanků Ukrajině, je dostatečně významná. Předtím západní země nedodávaly tak těžké zbraně, omezovaly se hlavně na protiletadlové a protitankové střely.

Ani Polsko, považované za možná nejmocnějšího zastánce podpory Ukrajiny, když vyvstala otázka přesunu letadel sovětského typu do Kyjeva, na to nebylo připraveno. Varšava navrhla schéma s převodem letectví nejprve do Spojených států a Washington je již musel poslat na Ukrajinu.

  S kým bojuje Kreml a je Rusko připraveno bojovat navždy?

Motivaci polské strany posilovala touha nahradit stará sovětská letadla novými modely americké výroby. Všichni však chápou, že důvodem takových manipulací byl strach Varšavy z rozhněvání Putina.

Česká republika, na rozdíl od ostatních zemí EU a NATO, které deklarovaly kurz podpory Ukrajině, se ho jednoznačně drží. Navíc to na rozdíl od partnerů dělá v praxi a podloží to konkrétními činy.

„Země NATO souhlasí, že bychom neměli posílat alianční síly na Ukrajinu a letadla NATO do ukrajinského vzdušného prostoru. Protože jsme zodpovědní za to, abychom zabránili válce mezi Ruskem a NATO,“ říká šéf Severoatlantické aliance.

Zároveň podotýká, že země NATO mohou mít v blízké budoucnosti čas na „přezbrojení a přezbrojení“ Ozbrojených sil Ukrajiny, zatímco „ruská vojska se přeskupují“. To může podle Stoltenberga trvat několik týdnů, poté bude následovat „rozsáhlá ruská ofenzíva na Donbasu“.

„Na schůzce ministrů zahraničí probereme, co ještě lze udělat, jaké druhy vojenské pomoci můžeme poslat, abychom umožnili Ukrajincům bojovat proti postupujícím ruským jednotkám,“ řekl Stoltenberg.

Prezident Ukrajiny zase jasně vyjádřil potřeby Ukrajiny – Kyjev žádá země NATO o „pouze 1 %“ jejich tanků.

„Toto mají naši partneři a zapadnou prachem,“ řekl Zelenskyj.

Zelenskyj trvá na tom, že zatímco boje probíhají, západní země nadále „hrají mezi sebou ping-pong“ a snaží se rozhodnout, „kdo a jak by měl převézt letadla a další obranné nástroje na Ukrajinu“.

Na otázku „co si ze Západu nejvíce přejete“, Zelenskij zdůraznil „letadla, tanky a obrněné transportéry“ a zdůraznil, že zatímco Ukrajině chybí vojenská technika, Ruská federace má „tisíce vojenských vozidel a všechna přicházejí, jděte a jít.“

Podle The Military Balance byly na začátku roku 2022 pozemní síly Ukrajiny vyzbrojeny 858 tanky různých typů (dalších 1132 vozidel bylo v záloze). Ministerstvo OMO Ruské federace uvedlo, že ozbrojené síly státu od začátku války zničily 1969 tanků a dalších bojových obrněných vozidel.

  Francie - RF. Krok k restartu vztahu? Proč Macron zavolal Putinovi?

Na základě výše uvedených čísel je zřejmé, že zásoby České republiky jsou v tuto chvíli pro ukrajinské obránce v této situaci nejnutnější.

A způsob, jakým Česká republika činí taková rozhodnutí, jasně a bez ohledu na ostatní, naznačuje, že Praha si začíná získávat pověst lídra, alespoň na evropském kontinentu, co se týče pomoci Ukrajině, a tedy ochrany Evropy před agresivní Moskvou.

A dnes je taková podpora Kyjevu velmi důležitá. A příklad z Prahy by si měli osvojit partneři jak v EU, tak v NATO.

Čas reflexe a flirtování s Kremlem uplynul. Dnes je otázka jednoznačná a každý chápe, že jedině vítězství Ukrajiny zajistí mír v celé Evropě a na celém světě.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com