Výbuch munice v Ostravě zabil jednoho člověka, práce pyrotechniků skončila

Výbuch staré munice zabil dnes ráno okolo 08:00 v ostravské částí Hulváky devětačtyřicetiletého muže. Další utrpěl zranění. Exploze nastala při výkopových pracích během opravy bytového domu. Policie pracuje s možností, že muž si leteckou pumu spletl s kanalizací a chtěl ji rozřezat. Po výbuchu na místě zasahovali pyrotechnici. Policejní opatření trvala asi osm hodin, okolo 16:00 se evakuovaní lidé mohli vrátit do svých domovů. ČTK to řekla mluvčí moravskoslezské policie Eva Michalíková.

Pyrotechnici místo výbuchu prohledávali. Hledali další munici a kusy vybuchlé munice. „Jedna z verzí, se kterou kriminalisté pracují, je ta, že pracovník si zřejmě myslel, že se jedná o starou kanalizační trubku. Tu se rozbrušovačkou pokoušel rozřezat. Při tom nastal výbuch,“ řekla.

Podle primátora Ostravy Tomáše Macury (ANO) je dům přímo vedle výkopu neobydlený, protože se opravuje, takže evakuace se týkala domů ve vzdálenějším okolí výkopu. Policie z místa evakuovala 50 lidí. Krátce před 16:00 se lidé do domovů začali vracet. „Nejnutnější opatření pominula. Policisté však zůstávají stále na místě. Lidé se vrací bezpečně do svých domovů,“ uvedla Michalíková. Dodala, že u výkopu byli v době výbuchu tři lidé. Jeden zemřel, jeden je zraněný. Třetí člověk podle policie zraněn nebyl.

Mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl uvedl, že devětačtyřicetiletý muž utrpěl mnohočetná poranění více částí těla. „V okamžiku příjezdu záchranářů nejevil žádné známky života a zasahující lékařka již mohla pouze konstatovat jeho smrt,“ řekl. Druhého, jednatřicetiletého muže, blízká exploze odhodila a záchranáři jej ošetřili se středně těžkým poraněním hlavy. Po poskytnutí neodkladné péče ho záchranáři převezli do ostravské Městské nemocnice.

Mluvčí nemocnice Andrea Vojkovská doplnila, že už nemocnici na vlastní žádost opustil. Pacient byl podle ní ošetřen na urgentním příjmu a podstoupil řadu vyšetření. „Nabídnutou hospitalizaci odmítl. Pacient podepsal revers a opustil nemocnici,“ řekla.

  Generál Petr Pavel zahájí prezidentskou kampaň 6. září

Na Opavsku a Ostravsku jsou podobné nálezy nevybuchlé munice časté. Okolím Opavy, částí Hlučínska a Ostravska postupovali na jaře 1945 vojáci Rudé armády a jednotek 1. čs. armádního sboru. Ostravsko-opavská operace byla jednou z nejvýznamnějších vojenských bitev druhé světové války na území někdejšího Československa.

Pozůstatky po bojích se nacházejí dodnes. Nestává se ale, že by munice explodovala a způsobila úmrtí či zranění lidí. Například loni 9. září policie ze stejného důvodu uzavřela část Ostravy-Poruby. Tehdy se evakuace týkala 1000 lidí. V listopadu se situace opakovala v Plesné. Tam se evakuace týkala velké části obyvatel obvodu, ve kterém žije přibližně 1300 lidí.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com