Začaly volby prezidenta Francie, favority pro druhé kolo jsou Macron a Le Penová

ft.com/

Ve Francii dnes ráno začaly prezidentské volby, v nichž post hlavy státu obhajuje Emmanuel Macron. Průzkumy veřejného mínění naznačují, že se opět bude rozhodovat až ve druhém kole. V něm se stávající prezident podle všeho stejně jako před pěti lety utká s vůdkyní krajní pravice Marine Le Penovou.

Hlasování v pevninské Francii začalo v 08:00 SELČ. Večer se volební místnosti uzavřou do 20:00, pak začnou přicházet předběžné výsledky.V některých zámořských územích Francie se hlasovalo už v sobotu.

O přízeň voličů se uchází 12 kandidátů. Vybírat si mezi nimi může až 48,7 milionu Francouzů s právem hlasovat, kolem účasti ale panovala značná nejistota vzhledem k vysokému podílu nerozhodnutých voličů.

Průzkumy dlouho stavěly Macrona do pozice jasného favorita prvního i druhého kola, po uplynulém týdnu už to ale neplatí. Hlava státu v podstatě vynechala tradiční kampaň a nezapojila se například do televizních debat se soupeři, zatímco upřednostnila diplomatické snahy kolem konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Voliče ale podle analytiků více trápí narůstající životní náklady, což je téma, které celé týdny akcentovala Le Penová.

Podpora krajně pravicové političky v posledních sondážích poskočila zhruba na 23 procent, naopak Macron po jistém posílení z prvních dní války spadl ke 26 procentům. Pokud by do druhého kola neprošla tato dvojice, jednalo by se o velké překvapení, neboť v průzkumech třetí, levicový kandidát Jean-Luc Mélenchon, zaostával za Le Penovou o víc než pět procentních bodů.

Před pěti lety v prvním kole Macron vyhrál se 24 procenty odevzdaných hlasů, druhá Le Penová získala 21,3 procenta.

ČTK

  Letoun Il-76 nad Ruskem sestřelily americké rakety Patriot, řekl Putin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com