U pomníku Tarase Ševčenka v Praze uctili památku obětí v ukrajinských městech

Několik desítek lidí dnes u pomníku básníka Tarase Ševčenka na náměstí Kinských v Praze mlčky uctilo památku obětí v Buči a dalších ukrajinských městech. Pietní shromáždění se uskutečnilo bez oficiálních proslovů. Přítomní tímto způsobem protestovali proti ruské invazi. Mnozí z nich měli v rukách malé transparenty s nápisem „Pláčeme společně s tebou Ukrajino“.

Organizátoři při této příležitosti ozdobili sochu ukrajinského básníka Ševčenka modrožlutou ukrajinskou vlajkou. Na piedestal umístili hořící svíčky a listy papíru s názvy měst poznamenaných vpádem ruských vojsk. Místo dále ozdobili množstvím květin a plyšovými hračkami.

„Ve 21. století je to, co se nyní děje na Ukrajině, něco strašného. Nejsme tady jenom za Ukrajince, ale za všechny lidi žijící v Evropě,“ řekl za pořadatele novinářům Anton Litvin.

Moskevský rodák Litvin žijící v Praze patří ke kritikům ruského prezidenta Vladimira Putina. Například na březnové demonstraci proti ruskému útoku na Ukrajinu představil „novou“ ruskou vlajku. Litvin z ní odstranil spodní červený pruh s odůvodněním, že ta teď symbolizuje krev. Podotkl, že zbylé pruhy, bílý a modrý, naopak připomínají mír a modř nebe.

Civilní oběti masakru v Buči a dalších ukrajinských městech si dnes odpoledne připomněla také skupina lidí před ruským velvyslanectvím v Praze. Účastníci akce ztvárnili záběry z fotografií, které v těchto dnech zveřejňují média. Přímo na vozovce před ambasádou nehybně leželi staří i mladí figuranti polití umělou krví, někteří s rukama svázanýma za zády.

Ruská vojska podle ukrajinských úřadů zmasakrovala v Buči na předměstí Kyjeva během několikatýdenní okupace stovky civilistů. Mrtví byli v masovém hrobě, těla ale ležela i v ulicích. Scény z Buče, které odsoudila řada západních představitelů, prohlašuje ruská strana za podvrh. Tvrdí, že fotografie a videa, jež se dostaly na veřejnost, jsou „další provokací“ ukrajinské vlády.

  Vnitro: SPD nejvýznamnějším uskupením s xenofobními prvky

Kvůli zprávám o vraždění civilistů na Ukrajině přerušila Rusku členství Rada OSN pro lidská práva. Rusko výsledek hlasování označilo za protiprávní a politicky motivovaný krok. O válce na Ukrajině, která začala 24. února, hovoří Moskva jako o „speciální vojenské operaci“.

OSN dosud potvrdila zabití 1611 civilistů, z toho 131 dětí. Připouští ale, že skutečný počet obětí může být mnohem vyšší.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com