Schvalování programu schůze Sněmovny zabralo poslancům skoro 2,5 hodiny

Schvalování programu poslední letošní řádné schůze Sněmovny zabralo dnes poslancům skoro 2,5 hodiny. Většinu času vyplnilo zhruba 1,5hodinové vystoupení předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Někteří poslanci včetně lídra SPD Tomia Okamury svých přihlášek do debaty o změnách programu nevyužili. Dolní komora všechny snahy o zařazení dalších témat na sněmovní jednání koaliční většinou odmítla. Schůze skončí už ve středu.

Babiš využil zdůvodňování svých návrhů před značně prořídlými poslaneckými lavicemi zejména ke kritice kabinetu. K projednání navrhl desítku bodů. Týkaly se také záležitostí, o nichž premiér Petr Fiala (ODS) a vláda podle Babiše lže nebo na nich staví svou propagandu. Šlo například o rating České republiky, o dovoz ruského plynu a o sílu vlny covidu, které nynější kabinet čelil. „Tahle vláda neskutečně lže. Žádný covid neměli,“ prohlásil Babiš, který se při vystoupení označil za „bezvýznamného poslance“. Opět se opřel do Fialy, který podle něho nezvládá funkci, je slabý a kabinet neřídí.

Lídr ANO žádal sněmovní debatu také třeba o vývozu zbraní na Ukrajinu, o unijním rozpočtu a o údajném tlaku vlády na nezávislé instituce, jako jsou antimonopolní úřad, statistický úřad a Energetický regulační úřad. „Kdybychom si to dovolili za naší vlády, už vidím ty demonstrace, ten řev,“ prohlásil Babiš.

Za SPD vystoupil místopředseda klubu Radek Rozvoral. Prosazoval debatu o tom, že Fialova vláda podle něho odmítá řešit vysoké ceny energií, a dále o ohlášeném růstu cen potravin, o údajně zhoršující se dostupnosti bydlení a o nelegální migraci do Evropy.

Poslaneckou diskusi o prioritách vlády „ve světle fiaska její hospodářské politiky a slábnoucích volebních preferencí“ žádala předsedkyně frakce ANO Alena Schillerová. Při zdůvodňování se pustila i do kritiky zavedení možnosti korespondenčního hlasování v některých volbách pro Čechy v zahraničí, které chce koalice prosadit příští rok. Volby poštou prolomí podle Schillerové jejich tajnost a ohrozí důvěru lidí v demokracii. Za ANO ještě vystoupil Aleš Juchelka, který neúspěšně navrhoval přednostní projednání předlohy hnutí o zvýšení příspěvků na péči. Totéž žádal Rozvoral, ovšem pro novelu poslanců SPD.

  Soud potrestal politiky z centra Prahy. Za prodej lukrativních bytů

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com