Ve sbírce ukrajinské ambasády na nákup zbraní se sešla už téměř miliarda korun

Na sbírkovém účtu ukrajinského velvyslanectví v Praze, které za vybrané peníze pořizuje zbraně, se od dárců sešla už téměř miliarda korun. Ukrajinská ambasáda o tom dnes informovala na twitteru. Do sbírky přispělo 115.000 dárců, kteří poslali 977 milionů korun. S nákupem a dopravou výzbroje pomáhá ukrajinskému velvyslanectví české ministerstvo obrany, v pátek se na velvyslanectví uskutečnila schůzka zástupců Ukrajiny, ministerstva obrany a několika významných dárců, uvedlo dnes velvyslanectví na svém webu.

Za vybrané peníze shánějí odborníci z českého ministerstva obrany techniku, kterou Ukrajina požaduje. „Nakupujeme přednostně od českých výrobců, ale kupujeme i ze zbrojních skladů po celém světě,“ uvedl náměstek sekce průmyslové spolupráce ministerstva obrany Tomáš Kopečný. Podle něj se podařilo výrazně zjednodušit byrokracii spojenou s dodávkami. „Co dříve trvalo desítky dnů, dnes zvládáme během několika hodin,“ podotkl.

Největším dárcem je firma Seznam CZ, která podpořila armádu 100 miliony korun. Druhou nejvyšší částkou, 50 miliony přispěl Jablotron. Mezi další velké dárce, kteří se zúčastnili pátečního setkání na velvyslanectví, jsou Metrostav, Remedis, Citfin – Finanční trhy, LD Seating, Isolit-Bravo, Panflex, Agropodnik Mašovice či GEO Group. „Je to však jen malý zlomek z úplného výčtu velkých a větších dárců. Další zatím bez jejich souhlasu nemůžeme zveřejnit,“ uvedlo velvyslanectví s poděkováním.

Podnikatelé vyzývají další firmy k zapojení do sbírky. „Chceme ostatní podnikatele přesvědčit k dalším darům vlastním příkladem,“ řekl spolumajitel Jablotronu Dalibor Dědek. Česká vláda ve snaze podpořit podnikatele k zapojení se do sbírky vyhlásila možnost uplatnit dar ukrajinské ambasádě jako odpočitatelnou položku ze základu daně.

Velvyslanec Ukrajiny Jevhen Perebyjnis ocenil také dary od krajů a obcí, které se nejen postaraly o Ukrajince zasažené ruskou válkou, poslaly na Ukrajinu zdravotnický materiál nebo humanitární pomoc, ale také přispěly na vybavení pro armádu.

  Lídři EU zváží další sankce proti Rusku, Ukrajině rychlé členství neslíbí

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com