Zelenskyj čeká ještě větší boje na východě Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj očekává, že ruská vojska v nejbližší době přejdou k rozsáhlejším operacím na východě země. Ujistil, že ukrajinská armáda se připravuje na ruské útoky a odpoví na ně.

„Ruská vojska přejdou k ještě rozsáhlejším operací na východě naší země. Mohou proti nám použít ještě více raket, ještě více leteckých bomb,“ řekl Zelenskyj ve videu, zveřejněném v noci na dnešek. „Ale my se na tyto akce (nepřítele) chystáme. Odpovíme,“ ujistil.

Zelenskyj přislíbil ještě aktivnější působení na mezinárodní scéně s cílem zajistit pro Ukrajinu dodávky zbraní a dosáhnout přijetí ještě tvrdších sankcí proti Rusku. Vyzval Západ, včetně Německa, k poskytnutí větší pomoci Ukrajině.

Ukrajinský prezident obvinil ruské vedení, že se bojí přiznat, že ruská politika vůči Ukrajině byla chybná, a že se snaží uniknout odpovědnosti za válečné zločiny.

„Když zbabělost roste, mění se v katastrofu. Když lidem chybí odvaha přiznat vlastní chyby, omluvit se, přizpůsobit se skutečnosti a učit se, mění se ve zrůdy. A když to svět ignoruje, zrůdy dospějí k rozhodnutí, že svět se má jim přizpůsobit,“ řekl a zdůraznil, že Ukrajina to vše zastaví, ruské zbabělosti nic nepomůže a „jednoho dne bude muse Rusko přiznat pravdu“.

Ukrajinský generální štáb varuje před možnými ruskými provokacemi v Podněstří

Před možnými ruskými provokacemi na území separatistické proruské republiky Podněstří dnes varoval ukrajinský generální štáb, napsala agentura Unian. Ruská armáda zároveň pokračovala v ostřelování Luhanské a Doněcké oblasti, kde ukrajinské síly odrazily několik útoků a zničily ruské vybavení, informovala britská vojenská rozvědka.

Ukrajinský generální štáb v pravidelném ranním hlášení uvedl, že ruská vojska pokračují v přípravách na útok na severovýchod Ukrajiny, který zřejmě zahájí v nejbližších dnech.

„Je pravděpodobné, že nepřítel bude pokračovat v cílených útocích na infrastrukturu ve snaze narušit dodávky do válečných oblastí,“ dodal generální štáb.

  Lavrov se v Egyptě snaží získat podporu pro Moskvu

„Ukrajinské síly odrazily několik útoků, což vedlo ke zničení ruských tanků, vozidel a dělostřeleckého vybavení,“ uvedla britská vojenská rozvědka. Na twitteru napsala, že kvůli dřívějšímu použití zakázané munice s fosforem v Doněcké oblasti ruskými jednotkami roste riziko použití stejných zbraní také v obléhaném Mariupolu.

OSN potvrdilo smrt 1793 civilistů od začátku ruské invaze

Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (ONCHR) potvrdil, že od začátku ruské invaze na Ukrajinu přišlo o život nejméně 1793 civilistů. Dalších 2439 civilistů bylo zraněno.

Rusko napadlo Ukrajinu 24. února, čímž rozpoutalo největší pozemní konflikt v Evropě od konce druhé světové války. Odhaduje se, že válce zahynuly už tisíce lidí.

ONCHR připustil, že skutečné počty obětí budou výrazně vyšší, vzhledem ke zpoždění informací z bojiště a také kvůli řadě míst, kde údaje dosud nelze ověřit. To platí například o obklíčeném Mariupolu, kde místní úřady koncem března odhadovaly počet zabitých civilistů na více než 5000.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com