Letošním Autem roku v ČR je elektrické BMW i4

Letošní titul Auto roku v ČR získal elektrický vůz BMW i4. V hlasování odborné poroty zvítězil mezi 37 dalšími nominovanými novinkami. Jde o první vítězství elektromobilu v historii soutěže. Oznámilo to dnes Sdružení automobilového průmyslu, které je partnerem ankety pořádané Svazem dovozců automobilů. Loni titul udělený nebyl a o rok dříve jej získalo BMW řady 3. Titul ekologického auta roku získala Kia EV6.

Nové elektrické BMW i4 je prvním elektromobilem značky ve střední třídě. Pětidveřový pětimístný liftback s elektrickým pohonem zadních kol nabízí dojezd až 510 km. Na výrobě letošního Auta roku se podílí celkem devět dodavatelských firem z ČR. Ve finálové šestce BMW porazilo druhé Subaru Outback a třetí Škodu Fabii. Na dalších místech skončily Opel Astra, Peugeot 308 a Dacia Jogger.

Z 38 letos nominovaných soutěžních vozů je 12 čistě elektrických, pět sportovních a 17 z kategorie SUV. Nechybí například také jedno velké MPV a jeden americký pickup.

Vítězem evropské ankety Auto roku 2022 se stal na konci února na základě hlasování 61 motoristických novinářů z 22 zemí elektrický crossover Kia EV6.

ČTK

  Zelenskyj: Kompromis s Ruskem by Ukrajinci schvalovali v referendu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com