MO: České firmy budou opravovat ukrajinskou bojovou techniku

České zbrojní firmy budou opravovat ukrajinskou bojovou techniku, oznámilo dnes ministerstvo obrany. Prvním kontraktem bude oprava tanků T-64, zajistí ji společnosti skupiny Czechoslovak Group. V budoucnu se mohou opravy rozšířit i na kolové obrněnce typu BRD a BRDM, zapojit se do nich mohou i další české firmy. V tiskové zprávě to ČTK sdělila Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany. Počty opravovaných kusů techniky ministerstvo neuvedlo. České společnosti budou mít za úkol rozsáhlejší práce včetně generálních oprav a zprovoznění dlouhodobě skladované techniky.

„Česká republika byla první partnerskou zemí, kterou ukrajinská strana oficiálně oslovila s požadavkem na vzájemnou spolupráci českých a ukrajinských firem při opravách pozemní techniky, kterou je nutné zprovoznit, či která byla poničena v bojích,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Je to podle ní další příklad české pomoci Ukrajině proti agresi Ruska. Česko již dříve poslalo na Ukrajinu zbrojní materiál za více než miliardu korun. Z bezpečnostních důvodů přesný obsah pomoci úřad nekonkretizuje, podle některých informací byla jeho součástí i těžká bojová technika.

Podle Jany Zechmeisterové z tiskového oddělení ministerstva obrany pomáhá úřad servis dojednat prostřednictvím Agentury pro mezivládní obrannou spolupráci (AMOS). První kontrakt dostane Czechoslovak Group (CSG) na opravy tanků T-64. „V budoucnu se můžou opravy rozšířit i na kolové obrněnce typových rodin BRD a BRDM a můžou se do nich zapojit i další společnosti,“ uvedla Zechmeisterová.

Obchodní ředitel divize Land Systems holdingu CSG Richard Kuběna ocenil úsilí ministerstva obrany. Administrativa a koordinace spojená s projektem je podle něj velmi náročná

Zechmeisterová uvedla, že drobné poruchy či bojová poškození opraví vlastními silami ukrajinská armáda a ukrajinský obranný průmysl. „Česká pomoc spočívá ve využití kapacit českých společností obranného průmyslu na rozsáhlejší práce včetně generálních oprav a zprovoznění dlouhodobě skladované techniky,“ dodala.

  Za smrt Navalného je podle Bidena zodpovědný Putin, Evropa kritizuje Kreml

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com