ČR znovu otevřela konzulát ve Lvově, zavřený byl dva měsíce kvůli invazi

Česká republika po dvou měsících opět otevřela generální konzulát v západoukrajinském Lvově. Úřad prozatím funguje v omezeném rozsahu, informovalo dnes na twitteru ministerstvo zahraničí. Lvovský konzulát Česko uzavřelo po začátku ruské invaze na Ukrajinu, stejně jako ambasádu v Kyjevě. Činnost velvyslanectví byla obnovena v půlce dubna.

Český generální konzulát ve Lvově zatím funguje v omezeném rozsahu, bez poskytování vízových služeb. „Hlavními úkoly našeho týmu bude nyní konzulární pomoc občanům ČR a monitorování situace na místě,“ uvedlo ministerstvo zahraničí.

O uzavření lvovského konzulátu z bezpečnostních důvodů informovala česká diplomacie 25. února, den po začátku ruského útoku. Vzhledem k tomu, že byla uzavřena i česká ambasáda v Kyjevě, převzala poskytování konzulární pomoci českým občanům na Ukrajině dočasná konzulární jednatelství v polském Přemyšlu, v Košicích a Užhorodě. Do Užhorodu dojížděl malý tým zaměstnanců z Košic. Působili v něm mimo jiné zástupce velvyslance v Kyjevě nebo generální konzul ze Lvova.

Činnost velvyslanectví v Kyjevě byla obnovena v polovině dubna. Krátce poté byly zastupitelské úřady v Užhorodě, Košicích a Přemyšlu uzavřeny.

ČTK

  Putin schválil zahraničněpolitickou doktrínu „ruského světa“ a povolil využití krajanů v podvratných aktivitách proti západním zemím – RLI

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com