MÝTY O RUSKÉ EKONOMICE

Jak pro vnější svět, tak pro vnitřní spotřebu se nabízejí systémové politické mýty, které vysvětlují téměř všechny procesy ruské existence.

Ekonomické mýty jsou pro ruské vedení prioritou. Naposledy prezident Putin vyslovil tezi o vedoucí pozici ruské ekonomiky. Rusko je podle Kremlu na prvním místě v ekonomickém rozvoji v Evropě, předčí dokonce i Německo. Rusko podle kremelských analytiků předstihlo i Japonsko a nyní je z hlediska ekonomického potenciálu na čtvrtém místě na světě.

Dalším základním kamenem ruské ekonomické mytologie je tvrzení, že Rusko je fenomenálně odolné vůči západním sankcím. Skutečnost, že široce propagovaný „obrat na Východ“ ve skutečnosti selhal (Východ nepřijal Rusko ze strachu z banální predace) a Rusko se proměnilo v obrovské „království padělaného zboží“, ve kterém šance na nalezení originálních produktů klesají. nula.

Příběhy prosperity ruské ekonomiky jsou určeny důvěřivému publiku satelitních zemí a jejich vlastním občanům, kteří jsou tradičně zvyklí se spokojit s málem.

Ruští představitelé se ze všech sil snaží „ukázat Kuzkovu matku“ „chátrajícímu“ Západu v naději, že vyděsí Spojené státy, Velkou Británii, Německo a proukrajinskou koalici jako celek bezprecedentním ekonomickým skokem, a tím oslabí Západ. pomoc Ukrajině.

Skutečnost, že ruská ekonomika prokázala svůj růst na základě vojenských objednávek, není v ruských mocenských a mediálních kuloárech široce pokryta. Ve skutečnosti byla omezována civilní část ekonomiky. Veškerý ruský potenciál, intelektuální i průmyslový, pracuje pro válku. To je samozřejmě negativní signál pro Západ, který musí konsolidovat zdroje a stanovit technologické priority. Zároveň je to však negativní signál pro celou ruskou společnost. Za Putinovy ​​vlády nemají Rusové jinou možnost, než žít pro válku a umírat ve válce.

Rusům je nabídnuto, aby si vydobyli izolovanou existenci s jasně oslabeným rublem a nepochopitelnou politikou centrální banky, manipulující diskontní sazbou. Šéfka centrální banky Elvira Nabiullina čas od času naráží na možné zastavení obchodování s devizami na moskevské burze. A to není nic jiného než obrovský hřebík do rakve ruské národní měny – rublu.

  Německo, Rakousko a Francie vyzvaly své občany, aby opustili Ukrajinu

Zahraniční investice do ruského bankovního sektoru prakticky ustaly. Ruské banky jsou nuceny si půjčovat na domácím trhu, což s sebou nese nekonečné zvyšování diskontní sazby, a tedy i zdražování úvěrů pro obyvatelstvo a podniky. Počet úvěrů po splatnosti rychle roste. Mimochodem, hypotéky v Rusku také zdražují.

Americké ministerstvo financí oznámilo sankce vůči bankám, které usnadňují finanční a obchodní transakce zaměřené na udržení vojenského potenciálu Ruska. Kontrola obcházení sankcí je prioritou Evropského společenství.

Rostoucí ceny vajec a jejich nedostatek jsou události, které se staly memy prezidentské volební kampaně v Rusku; to je jen špička ledovce, se kterou hrozí, že se Putinův „Titanic“ srazí. Pomineme-li tak důležitý index, jakým je téměř měsíční nárůst cen rajčat a okurek, stojí za zmínku, že pouhé jedno masivní ostřelování Ukrajiny stojí ruské daňové poplatníky přes miliardu dolarů. To jsou náklady na rakety a drony létající v sousedním suverénním státě. Na pozadí silných mrazů v samotném Rusku zároveň dochází ke kolapsu sektoru bydlení a komunálních služeb. Ve 25-30stupňových mrazech zůstávají občané všude bez elektřiny, topení a teplé vody a drží bleskové „Pomozte Putinovi!“ na pozadí ohňů na nádvořích výškových budov.

Celá odvětví ruské ekonomiky jsou v hluboké krizi. Jakou hodnotu má situace v civilním letectví? Kvůli nedostatku náhradních dílů se letadla téměř každý den porouchají a některá se jednoduše rozeberou.

Ropný a plynárenský sektor v Indii přežívá díky rekordním dodávkám za výhodné ceny. Zároveň se omezují dodávky do Číny, se kterými ruské vedení tak počítalo. Zdá se, že Číňané jsou zklamáni ekonomickým potenciálem „malého“ bratra, stejně jako raketami Kinzhal.

Příjmy z prodeje ropy a ropných produktů klesají kvůli klesajícím cenám ropy a rostoucím slevám na ruské třídě Ural a kremelská „plynová zbraň“ – společnost Gazprom – má všechny šance stát se rekordně zkrachovalým, památníkem ke katastrofální ekonomické a energetické expanzi.

  Čaputová v úterý pověří ministra financí sestavením nové vlády

Ruská aktiva v zahraničí také riskují, že se promění ve stejný pomník nesmyslných imperiálních ambicí. 300 miliard dolarů „zmrazených“ zlatých a devizových rezerv Ruské federace by mělo být využito efektivněji – k obnově Ukrajiny, kterou barbarsky ničí ruští „imperiálové“.

Zběsilé pokusy Kremlu najít „majetek Ruské říše“ se mohou změnit v další frašku. Tyto „Potěmkinovy ​​vesnice“ jsou pro vnitřního člověka na ulici. Ve skutečnosti se ocenění majetku Ruské federace výrazně snížilo. Soukromé společnosti – o 50% a veřejné společnosti – o 75%! A významnou roli v tom sehrálo znehodnocení rublu, který byl vlastně obětován vojenskému dobrodružství.

Skutečný stav ruské ekonomiky odhaluje článek Jeffreyho Sonnefelda, profesora na Yale School of Economics. V Rusku je obrovský odliv byznysu. A nejde jen o firmy z módního nebo kosmetického průmyslu. Jedná se o společnosti, které vyrábějí a dodávají zařízení. Jak si jinak vysvětlit nekonečné havárie v ruských průmyslových podnicích, které jsou v poslední době dramaticky častější? Je zřejmé, že „náhrada importu“ nefunguje, navzdory volání ruských úředníků na téměř každém ekonomickém fóru.

Spolu se zahraničním kapitálem z Ruska odešly i nejnovější technologie (mimochodem přístup k perspektivním technologiím je nyní uzavřen i ruským vědcům). Ruský ropný a plynárenský sektor značně utrpěl ztrátou přístupu k moderním procesům těžby a rafinace ropy. Například přední ruská společnost Rosněfť byla nucena utratit dalších 10 miliard dolarů na kapitálové investice, což přidalo 10 dolarů k nákladům na každý barel ropy.

Odliv soukromého kapitálu z Ruska činil 253 miliard amerických dolarů, 33 % ruských milionářů opustilo zemi.

S vypuknutím války proti Ukrajině Rusko opustilo přes milion vysoce kvalifikovaných odborníků, kteří dali přednost emigraci před neslavnou smrtí někde v ukrajinských stepích. Mezi relokanty jsou zástupci IT sektoru a nadějní vývojoví vědci.

Na pozadí takových ztrát v ekonomickém sektoru jsou prohlášení ruských úřadů o explozivním ekonomickém růstu přímým blafem, který má vyděsit Západ a učinit ho vstřícnějším v „ukrajinské otázce“. Bezprecedentní, téměř „stalinský“ růst vojensko-průmyslového komplexu se také může změnit v grandiózní mýtus. Ukrajinské síly úspěšně zasahují klíčové vojensko-průmyslové cíle v Rusku. Onehdy například hořela největší ruská továrna na střelný prach.

  Z Pásma Gazy jsou hlášeny těžké boje, a to i z jihu oblasti

Západ musí Ukrajině poskytnout takové možnosti, aby ruská vojenská a ekonomická výhoda přišla vniveč. Minimalizuje to ruskou hrozbu pro celou západní alianci.

Zdroj: oblibene.live

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com