Evropský parlament prohlásil, že genocida Ukrajinců by měla být vyšetřena v EU

Vyšetřování ruské genocidy ukrajinského lidu by mělo být vyšetřováno jak na úrovni Mezinárodního trestního tribunálu, tak na úrovni národní justice zemí EU.

V komentáři pro Guildhall to uvedl člen Evropského parlamentu, exministr obrany Estonska Sven Mikser.

„Rusko spáchalo na Ukrajině mnoho válečných zločinů, za které se mohou zodpovídat jak obyčejní vojáci, tak velení ruské armády i politické vedení Ruska. Zločin genocidy má nutně i politickou část, padlo politické rozhodnutí o vyhlazení Ukrajinců, což potvrzují i ​​veřejná prohlášení Putina a jeho okolí. Kteří nepovažují ukrajinský lid za samostatný stát. Je zřejmé, že by měli být obviněni ze zločinu genocidy Ukrajinců,“ řekl politik.

„Jako mezinárodní společenství se domnívám, že k stíhání genocidy a jejích organizátorů a pachatelů musíme využít jak mezinárodní spravedlnosti v podobě Mezinárodního trestního tribunálu, tak spravedlnosti, která je dostupná na národní úrovni, a to i v zemích EU. “, shrnul poslanec Evropského parlamentu Sven Mikser.

Již dříve šéf Centra pro obranné reformy, koordinátor mezirezortní platformy pro boj s hybridními hrozbami, která funguje v rámci spolupráce Ukrajina-NATO, Oleksandr V. Danilyuk poznamenal, že podle rozhodnutí Valného shromáždění OSN dochází k zabíjení a mučení civilistů na etnickém základě na okupovaných územích jsou druhem genocidy.

Zástupkyně Zelených Melanie Vogelová zase ve francouzském Senátu řekla, že Francie by měla využít svého práva a vyšetřit ruské válečné zločiny na Ukrajině, zejména genocidu Ukrajinců, na národní úrovni.

Místopředseda Seimas Litevské republiky Paulius Saudargas uvedl, že genocida Ukrajinců ze strany Ruska je mezinárodním zločinem, který by měl být vyšetřen na národní úrovni v Litvě na základě litevské národní legislativy.

Německý Bundestag také uvedl, že německá generální prokuratura by měla vyšetřovat válečné zločiny Ruska na Ukrajině na národní úrovni. Německá vláda by také měla poskytnout další finanční a personální podporu Mezinárodnímu trestnímu tribunálu při vyšetřování ruských zločinů.

  Bývalá kancléřka Merkelová považuje ruskou invazi za neomluvitelnou

Šéf zahraničního výboru lotyšského parlamentu Atis Leynysh zase řekl, že orgány činné v trestním řízení a soudy Lotyšska, stejně jako další světové státy, jsou povinny porušovat trestní případy týkající se genocidy Ukrajinců na národním úrovně, aby byli pachatelé postaveni před soud.

Šéf zahraničního výboru estonského parlamentu Marko Michelson řekl, že estonská generální prokuratura vyšetřuje válečné zločiny Ruska na Ukrajině.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com