Putin v projevu ke Dni vítězství označil invazi na Ukrajinu za jediné správné rozhodnutí

Šéf Kremlu Vladimir Putin v projevu na přehlídce k výročí konce druhé světové války v Moskvě prohlásil, že obrana vlasti je nejposvátnější povinností – a za vlast nyní bojují ruská vojska v Donbasu. Invazi na Ukrajinu označil za jediné správné rozhodnutí.

Rusko vždy usilovalo o vytvoření systému rovnoprávné bezpečnosti, Západ ale nevyslyšel ruské návrhy, a to svědčí o tom, že ve skutečnosti měli jiné plány, prohlásil Putin. Tvrdil také, že Kyjev chystal další kárnou operaci v Donbasu a vpád na anektovaný Krym, NATO podle něj začalo aktivně připravovat území u ruských hranic rozvíjet tam vojenskou infrastrukturu.

Spekulovalo se o vyhlášení války i mobilizaci

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov minulý týden popřel, že by se Putin chystal 9. května vyhlásit Ukrajině oficiálně válku. Odmítl i to, že v tento den Rusko vyhlásí všeobecnou mobilizaci.

Peskovovo vyjádření dává na jednu stranu smysl, neboť Kreml se úporně brání označit svou kampaň na Ukrajině za válku, přestože se o válku jedná, uvedl ve vysílání ČT24 komentátor Českého rozhlasu (ČRo) Libor Dvořák. Stejně tak se Putin podle něj zřejmě obává vyhlášení mobilizace, která by znamenala velký zásah do života normálních Rusů.

„Na druhé straně si nedokážu dost dobře představit, jak to chce Vladimir Putin (na Ukrajině dál) udělat, protože pokud mají pravdu britské rozvědky, tak Moskva už na Ukrajině nasadila dvě třetiny svých pozemních sil, to je opravdu hodně. A zřejmě není kde brát,“ konstatoval Dvořák.

Komentátor dodal, že v dubnu až srpnu sice v Rusku dochází k pravidelným každoročním odvodům, které budou znamenat asi 135 tisíc nových vojáků, ale jde o mladé chlapce bez výcviku a nasadit je přímo do perace proti zkušeným ukrajinským vojákům by bylo velmi neopatrné, míní Dvořák.

  Netanjahu: Kdo říká, ať nejdeme do Rafáhu, říká, ať válku s Hamásem prohrajeme

„Právě proto by se mohlo stát, že Moskva sáhne po záložácích, kteří mají výcvik, jsou to dospělí muži. Ale jak to udělat, aby se vlk nažral a koza zůstala celá, to si zatím nedokážu představit,“ podotkl komentátor ČRo před Putinovým projevem.

Méně vojáků i techniky

Moskva a další ruská města si každoročně vítězství nad nacismem připomínají velkolepými vojenskými přehlídkami. Letos nebyli do Moskvy pozváni žádní zahraniční představitelé a také vojenské techniky a vojáků bude podle médií na přehlídce méně než v loňském roce.

„Někde jsem četl, že zatímco v uplynulých letech bývalo nad Rudým náměstím kolem sta letadel, letos jich bude 77. Ovšem trochu dramaticko-symbolicky prolétne i takzvaný letoun soudného dne Il-80, který by měl sloužit ve válečném konfliktu k evakuaci nejvýše postavených politiků,“ doplnil Dvořák před prohlídkou spekulace o možném programu.

Do přehlídky se zapojí i účastníci ruské invaze na Ukrajinu, kterou Moskva označuje jako speciální operaci s cílem demilitarizace a „denacifikace“ sousední země.

Dvořák: Putin může za vítězství označit cokoliv

Šéf Kremlu Vladimir Putin mohl chtít podle západních představitelů využít symbolického významu, který v Rusku svátek 9. května představuje. Ve snaze vyzdvihnout alespoň dílčí úspěchy Ruska na Ukrajině mohl například oznámit úplné ovládnutí města Mariupol nebo učinit kroky pro připojení separatistických regionů na východě Ukrajiny, spekulovalo se.

Podle Dvořáka by mohl Putin za vítězství označit cokoliv, bez ohledu na to, zda to vítězství bylo, nebo ne. Podle novinářky Petry Procházkové z Denníku N by mohlo prohlášení o vítězství přijít i v následujících dnech.

Dvořák naopak považoval za nepravděpodobné, že by se Putin uchýlil ke zmírnění bojových akcí. „Putin si nemůže dovolit odejít poražen, protože by to znamenalo počátek konce jeho politické kariéry,“ upozornil Dvořák. Také západní představitelé míní, že by Putin mohl poukázat na eskalaci konfliktu a zdůraznit potřebu většího nasazení.

  Premiéři zemí V4 chtějí po Unii, aby u migrantů zlepšila návratovou politiku

Zdroj: ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com