Rusko je proti vstupu Ukrajiny do EU a znovu hrozí jaderným úderem

Postoj Ruska ke vstupu Ukrajiny do EU je nyní podobný vstupu Ukrajiny do NATO. Uvedl to první zástupce představitele Ruské federace při OSN Dmitrij Polyansky v rozhovoru pro YouTube program UnHerd.

Ruští vyjednavači s Ukrajinou podle Poljanského na konci března „nabyli dojmu“, že dosáhli dohody, mimo jiné o nevstoupení Kyjeva do Severoatlantické aliance, aniž by vstoupili do EU.

„Myslím, že se situace s EU změnila po prohlášeních pana Borrella, že válku je třeba řešit na bojišti, a po tom, že EU je lídrem v dodávkách zbraní na Ukrajinu. Myslím, že náš postoj k Evropské unii je nyní podobnější do NATO.“ – řekl.

V komentáři k možnému použití jaderných zbraní Ruskem během války proti Ukrajině Poljanskij poznamenal, že se nepodílel na rozhodovacím procesu.

„Ano, máme jaderné zbraně, a pokud existuje ohrožení existence Ruska, tak ano, jsem si zcela jistý, že jaderné zbraně použijeme. Ale nedefinuji, co je ohrožením existence,“ uvedl ruský diplomat.

Samostatně se Polyansky vyjádřil k záměrům Finska a Švédska vstoupit do NATO. Alianci označil za „velmi nepřátelský blok vůči Rusku“ a řekl, že pokud by v těchto zemích byly rozmístěny síly NATO, „tato území by se mohla stát cílem – nebo možným cílem – pro úder“.

  EU uvalila sankce na 38 lidí v Bělorusku za potlačování protestů a podporu Ruska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com