V Egyptě se koná summit o konfliktu v Izraeli a Pásmu Gazy

V Egyptě dnes dopoledne začala mezinárodní konference o konfliktu v Izraeli a v Pásmu Gazy. Schůzky se účastní desítky představitelů především z evropských a arabských zemí, zástupci stran v konfliktu, Izraele a palestinského hnutí Hamás, na ní však chybí. V zahajovací veřejné části konference vystoupili zástupci přítomných států. Představitelé arabských zemí kritizovali Izrael za blokádu Pásma Gazy a útoky na civilní obyvatelstvo, zatímco představitelé Británie, Německa či Itálie mluvili o právu Izraele na obranu před útoky radikálního hnutí Hamás. Generální tajemník OSN António Guterres vyzval k posílení přepravy humanitární pomoci do Pásma Gazy.

Na začátku zasedání egyptský prezident Sísí kritizoval zabíjení civilistů během konfliktu i izraelskou blokádu Pásma Gazy či „nucený přesun“ Palestinců na tomto území. Řešení konfliktu vidí v zaručení práv Palestincům, včetně toho na vlastní stát. Podle jordánského krále Abdalláha II. se prý ukazuje, že palestinské životy mají menší hodnotu než ty izraelské a kritizoval, že Izrael se nezodpovídá za svá údajná porušení mezinárodního práva. „Nikdy nepřijmeme přesun, zůstaneme na našem území,“ prohlásil ve svém vystoupení vůdce palestinské samosprávy Mahmúd Abbás, který kritizoval Izrael za porušování mezinárodního práva. Izrael kritizovali za blokádu Pásma Gazy a útoky na civilisty také zástupci Turecka, Saúdské Arábie, Bahrajnu, Iráku a dalších arabských účastníků diskuse.

Generální tajemník OSN António Guterres i předseda Evropské rady Charles Michel zmínili ve svých projevech i útok palestinského hnutí Hamás, které pásmo ovládá, na izraelské civilisty, při kterém zemřelo podle izraelských úřadů přes 1400 lidí a který vyvolal nynější tvrdou izraelskou odpověď. Guterres vyzval k propuštění unesených lidí a také k posílení humanitární pomoci, která začala plynout do Pásma Gazy dnes dopoledne. „Obyvatelé Pásma Gazy toho potřebují mnohem více,“ zdůraznil Guterres. Podle něj má Izrael legitimní bezpečnostní požadavky a Palestinci legitimní požadavky na svůj stát. K vytvoření humanitárního koridoru pak vyzvala francouzská ministryně zahraničí Catherine Colonnaová.

  Bidenův syn Hunter čelí obviněním v souvislosti s držením zbraní a drogami

Právo Izraele na obranu před útoky na civilisty ze strany hnutí Hamás zdůraznily ve svých projevech italská premiérka Giorgia Meloniová a německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. „Teroristický plán (Hamásu) nesmí uspět,“ řekla šéfka německé diplomacie s tím, že pro Německo je bezpečnost Izraele záležitostí, o které není ochotné smlouvat. Podle Meloniové se Hamás dopustil útoku „s bezprecedentní krutostí“, kterým chtěl vytvořit „nepřekročitelný příkop“ mezi Izraelem, arabskými státy a Západem. Podle ní Hamás „používá terorismus, aby zastavil veškerý dialog“.

O právu Izraele na obranu hovořil i britský ministr zahraničí James Cleverly. „Vyzval jsem k disciplíně, profesionalitě a zdrženlivosti ze strany izraelské armády,“ uvedl Cleverly ohledně svých jednání s izraelskými představiteli, kterým podle svých slov připomněl, jak je důležité „chránit životy civilistů v Gaze“.

Podle stanice BBC však očekávání ohledně výsledků konference snižuje fakt, že na ní budou chybět někteří klíčoví aktéři nynějších dramatických událostí. Podle dosavadních informací se setkání nezúčastní zástupci Izraele, hnutí Hamás ani Íránu. USA zastupuje chargé d´affaires v Egyptě Elizabeth Jonesová. Podle dvou diplomatických zdrojů agentury Reuters je nepravděpodobné, že konferenci uzavře společné prohlášení.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com