Na Ukrajině se za poslední den odehrálo přes 100 vojenských střetů

Na Ukrajině bylo za posledních 24 hodin zaznamenáno více než 100 vojenských střetů, informoval dnes ukrajinský generální štáb ve svém operačním přehledu. Americký Institut pro studium války (ISW) ve své nejnovější analýze bojů uvádí, že ruské síly v pátek obnovily ofenzívu u Avdijivky a jen nepatrně postoupily, což svědčí o tom, že ruské vojenské velení je i přes velké ztráty materiálu a personálu nadále odhodláno vést v oblasti ofenzivní operace.

Rusové v noci útočili na Ukrajinu podle generálního štábu balistickými střelami Iskander-M, drony Šáhed íránské konstrukce, které útočí přímo na cíl, a řízenými raketami Ch-59. Leteckým útokům čelily Doněcká, Chersonská a Luhanská oblast. Pod dělostřeleckou palbu se dostalo asi 110 obcí.

Celkově ruské jednotky provedly devět raketových a 39 leteckých úderů a padesátkrát zaútočily pomocí raketometů. Při útocích podle hlášení zranily a zabily několik lidí, poškodily školu, bytové domy i civilní infrastrukturu.

Podle štábu se Rusové nevzdávají pokusů o obklíčení Avdijivky, ale ukrajinské síly vytrvale drží obranu a způsobují nepříteli četné ztráty. ISW uvádí, že ruské jednotky v okolí obce postoupily jen minimálně.

Ukrajinské síly pokračovaly 20. října v rozsáhlejších pozemních operacích než obvykle na východním, levém břehu Chersonské oblasti, čímž zde podle ISW potvrdily svou přítomnost. Ruské a ukrajinské zdroje nadále uvádějí, že ruské jednotky bránící východní břeh Chersonské oblasti jsou relativně méně bojeschopné než ostatní ruské síly na jiných místech fronty.

ISW dále konstatuje, že ukrajinská armáda pokračovala v protiofenzívě u Bachmutu a v západní části Záporožské oblasti, ale nedosáhla o postupu. Ruská invazní armáda naproti tomu útočila mimo jiné podél linie Kupjansk-Svatove-Kreminna, u Bachmutu, u Avdijivky, na pomezí Doněcké a Záporožské oblasti a také v západní části Záporožské oblasti.

ČTK

  Inflace v Rusku zpomalila na 14,3 pct., HDP ve čtvrtletí klesl o 4,1 pct.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com