Zemanův výběr členů vedení ČNB přinese vyváženost, míní Fiala

Při personálních změnách v České národní bance by měla být zachována kontinuita rozhodování i vyváženost jejího vedení, po rozhovoru s prezidentem Milošem Zemanem nabyl tento dojem premiér Petr Fiala (ODS). Novinářům po pravidelné schůzce v Lánech řekl, že s prezidentem probral reakce na jmenování nového guvernéra centrální banky Aleše Michla. Prezident je podle Fialy přesvědčen o Michlově kompetenci, a to jak teoretické, tak praktické. Jména kandidátů na místa ve vedení banky Fiala neuvedl.

„Pro mne bylo důležité, že jsme se bavili o dalších změnách. Nemám možnost mluvit o kandidátech, ale nabyl jsem dojmu, že v České národní bance by měla být zachována kontinuita jejího rozhodování i určitá vyváženost vedení,“ uvedl Fiala po více než hodinovém rozhovoru s hlavou státu. Prezident mu během jednání odůvodnil svůj výběr nového guvernéra. Michla jmenoval minulý týden, Fiala řekl, že se s ním chce setkat.

Michl ve funkci od července nahradí Jiřího Rusnoka, kterému končí druhý mandát a znovu už kandidovat nemohl. Michl je odpůrcem současného cyklu zvyšování úrokových sazeb, v současné sedmičlenné bankovní radě je s dalším členem Oldřichem Dědkem v tomto názoru v menšině. Michl po svém jmenování uvedl, že na prvním zasedání bankovní rady v srpnu navrhne ponechání úrokových sazeb beze změny. Michlovo jmenování vyvolalo rozporuplné reakce na politické scéně i mezi ekonomy, koruna reagovala prudkým oslabením.

Prezident si podle Fialy od Michlova jmenování slibuje „posílení jiného způsobu boje s inflací, než jaký ČNB uplatňovala dosud“. „Pevně věřím, že ČNB bude dál plnit svoje poslání a starat se o měnovou politiku a plnit i svůj cíl a využívat nástroje, které ona má k boji s inflací, a ty jsou klíčové,“ uvedl Fiala. S Michlem chce osobně mluvit o jeho představách vývoje banky pod jeho vedením. Připomenul, že vedení ČNB rozhoduje kolektivně, z čehož plyne, jak je důležitá vyváženost rady centrální banky.

  Plukovníkovi kriminálky ve služebním autě naměřili přes dvě promile alkoholu. Případ řeší inspekce

Do konce června prezident musí jmenovat ještě tři členy bankovní rady, a tím může zásadně ovlivnit politiku centrální banky. Nového člena rady musí vybrat prezident místo Rusnoka. Šestiletý mandát skončí také viceguvernérovi Tomáši Nidetzkému a členovi bankovní rady Vojtěchu Bendovi. Zeman může Nidetzkému a Bendovi jejich mandát prodloužit, anebo jmenovat místo nich i nové členy rady.

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově-politických opatřeních. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu. Bankovní rada je sedmičlenná. Členové bankovní rady nesmějí zastávat funkci více než dvakrát.

Katarský emír navštíví Česko na přelomu září a října

Katarský emír Tamim bin Hamad Sání navštíví Českou republiku na přelomu září a října. Vláda chce podepsat s Katarem dohodu o dvojím zdanění a investicích. Novinářům to po jednání s prezidentem Zemanem řekl premiér Fiala.

O emírově přijetí pozvání do ČR informoval Hrad počátkem května. Podle prezidentské kanceláře jde o povzbudivou zprávu, která může v době zhoršující se situace v energetickém sektoru napomoci při snaze zbavit se závislosti na ruském plynu.

Hrad přijetí pozvání považuje za úspěch, který by se podle něj mělo Česko snažit naplno využít na diplomatické i obchodní úrovni. Vyzdvihuje také zásluhu vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře, který Katar v březnu navštívil. Jeho cesta vyvolala na konci března pozornost, protože podle Radiožurnálu o ní předem nevědělo ministerstvo zahraničí ani vláda.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com