V Česku začala platit nová opatření proti covidu, policie chystá kontroly

echo24

V Česku dnes v 18:00 začala platit nová celoplošná opatření proti šíření nemoci covid-19. Například je nově zakázáno pořádání vánočních trhů, mezi 22:00 a 05:00 musí být uzavřeny restaurace, bary či kluby a na kulturní, sportovní či vzdělávací akce bude moci maximálně 1000 sedících lidí. Policie chystá namátkové kontroly nových omezení. Provozovatelé restaurací či obchodních center vládní opatření kritizují.

Vláda v demisi na čtvrtečním jednání vyhlásila od půlnoci v noci na dnešek na 30 dní nouzový stav, bez kterého by nová protiepidemická opatření zavést nemohla. Od dnešního večera pak vyhlásila několik nových omezení. Část z nich se týká stravování a pití alkoholu. Restaurace, bary či kluby budou muset být v noci uzavřeny a lidé také nebudou smět na veřejnosti pít alkohol mimo provozovny stravovacích služeb. V obchodních centrech si budou moci lidé jen koupit jídlo s sebou, konzumace v jídelních zónách bude zakázána. Kabinet rovněž zakázal konání vánočních trhů, s výjimkou prodeje vánočních stromků a kaprů. Celoroční tržiště budou moci zůstat otevřená, ale nebude se tam moci jíst a pít.

Další omezení se týkají hromadných akcí. Na kulturní představení, sportovní utkání a vzdělávací akce bude smět maximálně 1000 sedících lidí, a to očkovaných nebo po prodělání covidu-19. Na další akce typu spolkových akcí, oslav, večírků či plesů bude smět od dnešních 18:00 maximálně 100 lidí, zatímco dosud se jich mohlo účastnit až 1000 lidí.

Ministři už v pondělí rozhodli, že v souvislosti se zpřísněním opatření začnou znovu fungovat některé dříve zavedené kompenzace. Podnikatelé, kterým v důsledku opatření klesnou tržby o 50 procent a více, by pak mohli mít podle ministra průmyslu a obchodu v demisi Karla Havlíčka (za ANO) nárok na vyšší kompenzace.

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) považuje rozhodnutí vlády o zrušení vánočních trhů za velmi špatné. Podle prezidenta AHR Václava Stárka bylo totiž možné na nich dodržet režim podle požadavků hygieniků. Pražský magistrát chce po státu, aby co nejrychleji schválil kompenzace pro trhovce. Zároveň zvažuje, že odpustí nájemné firmě Taiko, která měla pořádat trhy na Staroměstském náměstí a náměstí Republiky.

  Hejtmani se většinově shodli na změně rozpočtového určení daní

Nová opatření kritizovala také Asociace restauratérů APRON, podle níž třeba výnos restaurací mezi 22:00 a půlnocí často tvoří podstatnou část denních tržeb – i kolem 30 procent. Některé podniky navíc otevírají až večer. Slíbené kompenzace tak nebudou dostatečné, řekla dnes ČTK výkonná ředitelka APRON Kateřina Holnová. Asociace nákupních center zase označila za diskriminační krok zákaz konzumace v jídelních zónách obchodních center. Centra se totiž za celou dobu pandemie koronaviru neprokázala jako zdroje nákazy, sdělil ČTK předseda výkonného výboru asociace Jan Kubíček.

Policie plánuje kvůli novým nařízením posílení počtů policistů hlídkujících v ulicích. Celostátní kontrolní akci však nechystá. Kontroly budou namátkové, policisté budou také reagovat na podněty občanů, oznámil mluvčí Policejního prezidia ČR Ondřej Moravčík.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com