Poslanci se z popudu ANO příští týden sejdou ke zvýšení příspěvku na péči

Poslanci se příští týden sejdou na mimořádné schůzi svolané z podnětu opozičního hnutí ANO, aby jednali o zvýšení příspěvku na péči. Mimořádnou schůzi svolala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Žádost o svolání jí dnes doručila předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. Den a čas zahájení schůze zatím není jistý. Schůze má začít po ukončení nebo přerušení schůze vyvolané vládní koalicí ke korespondenční volbě ze zahraničí. Začít má nejpozději v pátek 19. ledna v 17:00. ČTK to sdělil mluvčí předsedkyně Sněmovny Martin Churavý.

Zda se schůze nakonec uskuteční, záleží také na tom, jestli koaliční většina umožní schválení jejího programu.

Sněmovnu čeká od úterý řádná lednová schůze. Jde o první schůzi v letošním roce. Ve středu pak začne další schůze ke korespondenční volbě. Proti tomuto koaličnímu návrhu jsou opoziční hnutí ANO a SPD. Očekávají se proto obstrukce i noční poslanecká jednání.

Schillerová již ve čtvrtek uvedla, že příspěvek se nezvýšil od roku 2018 a její hnutí už předložilo návrh na jeho změnu. Hnutí ANO chce podle předsedkyně klubu ukázat, že vláda neřeší problémy obyčejných lidí. Příspěvky na péči podle ní kvůli inflaci posledních let neodpovídají realitě.

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce příspěvek upravit k polovině roku. V říjnu příspěvek dostalo 372.000 lidí, před rokem o 8600 méně. Vyplácí se od roku 2007. Postižení a senioři si za něj mají zaplatit opatrování v zařízení či doma. Dospělí dostávají podle své závislosti na pomoci měsíčně teď 880, 4400, 12.800 a 19.200 korun a děti 3300, 6600, 13.900 a 19.200 korun.

Výši příspěvku stanovuje zákon o sociálních službách. Podle dřívějšího vyjádření ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je tak prosazení změn zdlouhavé a nepružné. Navrhuje, aby o částkách rozhodovala vláda. Stanovila by je v nařízení. Mohla by je upravovat, pokud by přírůstek cen překročil pět procent. Podobný postup je teď u životního minima. Umožnit to má novela zákona, kterou ministerstvo práce předloží. Na ni má pak hned navázat zamýšlené vládní nařízení s navrhovaným zvýšením dávek o čtvrtinu.

  Šťastná volba. Nečekejte na říjen, vyberte si svého politika už teď

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com