Podpora Ukrajiny pokračuje. Česká republika poskytla ukrajinské straně vrtulníky.

Vláda České republiky předala Ukrajině šarži sovětských vrtulníků Mi-24D. V bilanci České republiky bylo podle Defense Express 7 vrtulníků Mi-24D. Pravděpodobně všech sedm letadel bylo předáno Ukrajině.

Vrtulník „Mi-24“ je „létající bojové vozidlo pěchoty. Vrtulník má nejen silné zbraně a brnění, ale je také schopen vzít na palubu až osm střelců.

Pod křídly je vozidlo schopno nést jak konvenční zbraně (bomby a neřízené střely), tak i vysoce přesné řízené protitankové střely.
Pokud jde o pomoc Kyjevu, Česká republika také provádí opravy ve svých podnicích obrněných vozidel poškozených na polích rusko-ukrajinské války a obnovuje vybavení, které bylo uskladněno.

Náměstek ministra obrany ČR Tomasz Kopechny k takovým krokům vlády, zejména k možné reakci Ruska, uvedl: „Je to riziko, ale vždy to srovnávám s rizikem, ve kterém žijí Ukrajinci.“

Techniku ​​restauruje i Bratislava, která se podle šéfa slovenského rezortu obrany Jaroslava Naďu zabývá především opravami BRDM-2.
Jak vidíme, východní křídlo NATO se stává stále reálnější baštou Ukrajiny, která bojuje za svobodu proti ruskému agresorovi.

Česká republika demonstruje jasnou solidární pozici s NATO v podpoře ukrajinského lidu. Praha je navíc v takové pomoci příkladem pro celou alianci.

Česko jako první vyslalo tanky do Kyjeva, o čemž se hlavní hráči bloku stále nemohou rozhodnout.

Oficiálně Česká republika neoznámila, kolik techniky bylo na Ukrajinu převezeno, ale ví se, že byly převezeny tanky T-72 a BMP-1 a systémy protivzdušné obrany Strela-10.

Šéfka českého ministerstva obrany Yana Černochová 12. května řekla, že její země je připravena předat sovětské vybavení ukrajinské armádě, pokud na oplátku obdrží německé vybavení. Vlády Německa a České republiky připravují smlouvu na dodávku 20 tanků Leopard 2A4 (k převodu zdarma) a 40 tanků Leopard 2A7. Budou dodány jako náhrada za T-72. Dodací lhůty nejsou v současné době známy.

  Ukrajině zoufale chybí západní protivzdušná obrana, řekl ve Vilniusu Zelenskyj

„Německo je dlouhodobě naším klíčovým ekonomickým partnerem. V oblasti obrany tomu tak ale není a to chceme změnit nejen na poli tankových sil, ale i v bilaterální spolupráci obecně. Věřím, že díky tomu bude naše armáda silnější a naše země bezpečnější,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

Česká armáda má aktuálně ve výzbroji 30 tanků T-72M4CZ a dalších 89 je ve skladu.

T-72M4CZ je česká modifikace tanku T-72A, který je vybaven italským systémem řízení palby TURMS-T, který umožňuje střelbu na vzdálenost 2000 ma s dosahem detekce až 4000 m v noci. obrněná vozidla dostala také satelitní navigační systém GPS. Řadu jednotek vyrábí české firmy.

Západ počítal s tím, že Kyjev za pár dní padne, a tak se skutečnou pomocí zpočátku nikam nespěchal, přenášel pouze ATGM a MANPADS typu Stinger a Javelin, které mohly používat malé oddíly pěších rebelů.

Nyní, když Ukrajinci celému světu ukázali, že budou bojovat o svou zemi a dělají to efektivně, je Severoatlantická aliance plně zapojena do hry.

Konflikt dnes přestal být vnitroukrajinským tématem a dosáhl hranic NATO. A nyní spojenci USA v Evropě hodnotí, jak mohou v této válce nadále podporovat Ukrajinu, která brání nejen svou, ale i bezpečnost celé Evropy.

Pokud někdo ještě nepochopil hrozby, které představuje Kreml, tak stačí říct, že rakety letící z Ruska explodují pár desítek kilometrů od polských hranic (člen EU a NATO) – v mezích matematického chyba.

Čím jasněji a rychleji si proto vlády zemí EU a NATO uvědomují dnešní výzvy, tím vyšší je šance, že nejen ukrajinští vojáci budou muset bojovat za svobodu na ukrajinské půdě.

Svoboda a celistvost Ukrajiny je budoucností Evropy a celého civilizovaného světa.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com