V Praze dnes společně zasednou česká a polská vláda

Společné zasedání mají dnes na programu česká a polská vláda. Do Prahy by mělo dorazit osm členů kabinetu Mateusze Morawieckého, kteří budou v Kramářově vile a Lichtenštejnském paláci jednat se svými českými protějšky. Hlavními tématy rozhovorů budou ruská agrese na Ukrajině, energetická bezpečnost či přípravy českého předsednictví v Radě EU v druhé polovině letošního roku.

Setkání obou kabinetů podle úřadu vlády navazuje na návštěvu českého premiéra v Polsku, při které v závěru dubna premiér Petr Fiala (ODS) obnovení tradice společných jednání vlád avizoval. Zasedání bude sedmé v pořadí, poslední se konalo v srpnu 2019, kdy do Varšavy vyrazilo devět členů menšinové vlády ANO a ČSSD pod vedením Andreje Babiše (ANO).

Vlády by se měly podle Strakovy akademie zabývat například ruskou agresí na Ukrajině. Obě země patří mezi hlavní podporovatele Ukrajiny. Ministři budou hovořit i o energetické bezpečnosti, bezpečnostní architektuře v Evropě, přípravě českého předsednictví v EU, otázce zemí západního Balkánu či perspektivách další vzájemné spolupráce. Ministři obrany a dopravy by mohli v závěru jednání podepsat memoranda o spolupráci.

ČTK

  Koronavirus jen tak nezmizí. ‚Je důležité připravit očkovací strategii na další roky,‘ uvedl Babiš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com