Rusko zničilo část přístavu v Mykolajivu, shořely budovy i obilí. Putin sliboval, že umožní jeho vývoz

irozhlas.cz/

Ukrajinská média o víkendu informovala o tom, že Rusko v sobotu ostřelováním zničilo sklady obilí v ukrajinském přístavu Mykolajiv. Střely neušetřily ani terminál, který je klíčový pro vývoz obilí do ohrožených oblastí, zejména do Afriky a na Blízký východ. Ruský prezident Vladimir Putin přitom minulý týden deklaroval ochotu umožnit vývoz ukrajinského obilí z ukrajinských přístavů. Rusko je blokuje po celou dobu trvání invaze.

Požár v přístavu v Mykolajivu zachvátil velké množství budov a shořela velká část obilí, které bylo v tamních skladech a silech uskladněno.

Na jihu Ukrajiny má v nadcházejících týdnech začít letní sklizeň, zatím se však z přístavů nepodařila dostat velká část loňské úrody.

Válka z velké části znemožnila dopravu zboží tradičními i alternativními cestami. Kromě lodní dopravy ruské ostřelování Ukrajiny značně omezilo i železniční nebo kamionovou přepravu.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres přednedávnem prohlásil, že nedostatek potravin kvůli válce ohrožuje životy desítek milionů lidí. „Důsledkem by mohla být podvýživa i hladomor trvající roky.“

Putinova deklarovaná ochota

V pátek přitom v jihoruském Soči jednal ruský prezident Vladimir Putin a předseda Africké unie Macky Sall. Senegalský prezident uvedl, že africké země jsou oběťmi současné potravinové krize vyvolané válkou na Ukrajině. Putin podle Salla dal najevo ochotu „usnadnit“ export ukrajinského obilí.

To je už čtvrt roku uvězněné v jihoukrajinských přístavech, které blokuje ruská černomořská flotila. Šéf Kremlu zároveň podle agentury TASS znovu odmítl, že by Rusko mělo současnou krizi na svědomí a tvrdí, že ukrajinští vojáci sami zaminovali přístavy.

„Přijel jsem za vámi, abych vás upozornil, že naše země, přestože jsou daleko od (válečného) dramatu, jsou oběťmi ekonomické krize,“ řekl Putinovi senegalský prezident stojící v čele Africké unie.

Rusko je třetí největší producent a exportér obilovin na světě. Společně s Ukrajinou stojí za produkcí zhruba třetiny celosvětových dodávek.

  Plaga: S návratem žáků do škol není možné otevřít obchody

Jak už před časem varovala i německá ministryně pro rozvoj Svenja Schulzeová, světu hrozí „největší hladomor od druhé světové války“ a „Vladimir Putin zneužívá potraviny jako zbraň“.

Dopady ruské blokády ukrajinských přístavů nejvíce dopadají na země, které jsou na ukrajinském obilí nejvíce závislé – Burkina Faso, Jemen, Súdán, Libanon, Tanzanie, Uganda, Egypt, Tunisko, Kamerun nebo Srí Lanka.

Zdroj: irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com