Fiala přijel do Apoštolského paláce, setkal se s papežem Františkem

Premiér Petr Fiala dorazil do Apoštolského paláce ve Vatikánu, kde ho přijal papež František. Setkání s hlavou katolické církve mělo trvat necelou hodinu a šéf české vlády předem avizoval, že chce ve vyhrazeném čase mluvit o situaci Ukrajině a uprchlické krizi, kterou ruská invaze způsobila, ale také o lidských právech nebo blížícím se českém předsednictví v EU. Zaznělo i pozvání, aby papež přijel na návštěvu ČR.

Premiér přijel před 9:00 na nádvoří svatého Damase, kde ho přivítala nastoupená švýcarská garda a šéf vatikánského protokolu Leonardo Sapienza. Fiala dorazil společně s manželkou Janou, která byla podle protokolu oblečená v černých šatech s dlouhými rukávy a hlavu měla zakrytou mantilou, tedy černým závojem.

U setkání s hlavou katolické církve byli také vicepremiér Marian Jurečka a šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Po audienci u papeže čeká českého premiéra ještě jednání s vatikánským státním sekretářem Pietrem Parolinem.

Fiala už před cestou do Říma řekl, že návštěva má politický a společenský význam a že chce pomoci posunout smluvní vztahy mezi ČR a Vatikánem. Kromě toho ale má pro premiéra audience i ryze soukromý a duchovní rozměr, protože ji jako věřící považuje za mimořádnou příležitost osobně hovořit s hlavou katolické církve.

Fiala veze papeži jako dar rodinnou bibli a ukrajinský vyšívaný šál

Papež František při dnešním setkání dostane od českého premiéra darem rodinnou bibli s reprodukcemi středověkých iluminací a ukrajinský vyšívaný šál s motivem holubice míru. Premiér to napsal na twitteru. Šéf vatikánské diplomacie kardinál Pietro Parolin obdrží miniaturu korunovačních klenotů s českými granáty.

Dary pro papeže i státního sekretáře mají hlavně symbolickou hodnotu. Rodinná bible o 1024 stranách má připomenout končící Rok rodiny, který papež vyhlásil loni v březnu a který bude slavnostně ukončen na Světovém setkání rodin v Římě za necelé dva týdny.

  Obohacení uranu pro Dukovany bude nově místo Rusů zajišťovat francouzské Orano

Zmenšenina korunovačních klenotů, které jsou symbolem české státnosti, pak díky použití českých granátů odkazuje i na řemeslnou a klenotnickou tradici.

Vyšívaný šál, který společně vytvořily české a ukrajinské ženy jako symbol solidarity a pomoci po napadení Ukrajiny Ruskem, dostane papež společně s českou trikolórou a ukrajinskou bikolórou.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com