Biden řekl, že Zelenskyj v únoru nechtěl slyšet o hrozbě ruské invaze

irozhlas.cz

Šéf Bílého domu Joe Biden prohlásil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedbal v únoru na jeho varování, že se Rusko chystá napadnout Ukrajinu. Podle Bidena byla tato varování podpořená informacemi amerických tajných služeb. Mluvčí Zelenského kritiku odmítl a uvedl, že prezident Ukrajiny před invazí s Bidenem mluvil a vyzýval partnerské země k přijetí preventivních sankcí, jež by Putina zastavily, ale partneři ho nevyslyšeli.

„Vím, že si mnozí mysleli, že možná přeháním. Já jsem to ale věděl a měli jsme data, která to podporovala,“ řekl podle agentury AP Biden při svém pátečním projevu v Los Angeles. „Nebylo pochyb. Ale Zelenskyj to nechtěl slyšet,“ dodal.

Mluvčí ukrajinského prezidenta Serhij Nykyforov to podle ruskojazyčné verze BBC odmítl. Podle Nykyforova Zelenskyj tehdy třikrát nebo čtyřikrát s Bidenem hovořil a oba vůdci si vyměnili názory na ruskou hrozbu. „Výrok ‚nechtěl slyšet‘ proto asi potřebuje upřesnění. Ukrajinský prezident navíc tenkrát vyzval partnerské země k zavedení balíčku preventivních sankcí s cílem přimět Rusko, aby stáhlo své jednotky od ukrajinských hranic a snížilo napětí. A tady můžeme říct, že to naši partneři nechtěli slyšet,“ dodal.

ČTK

  Rusko čeká pádivá inflace mezi 20 a 100 procenty, tvrdí ruský ekonom

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com