V Lidicích uctila mše památku obětí lidické tragédie

V Lidicích začala dnes mší pod širým nebem na základech kostela svatého Martina pietní akce při příležitosti 80. výročí zničení obce nacisty. Slouží ji kardinál Dominik Duka, účastní se desítky lidí, mezi účastníky mše je předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a patriarcha Církve československé husitské Tomáš Buta. Duka řekl, že bez oběti Lidic by se svoboda možná nevrátila.

Lidické oběti jsou podle Duky oběťmi statečnosti všedního dne, protože v Lidicích nebyl ozbrojený odpor. Připomněl, že šlo o akt, který ve světě vyvolal velkou odezvu, například množství žen a vesnic nese na památku jméno Lidice. V kázání Duka zmínil, že moderní války popřely boha a zbaběle hledají první a nevinné cíle.

Před mší zazněl úryvek z Mozartova Requiem v podání Hornického pěveckého sboru Kladno, který doprovází celý obřad. U oltáře stojí portrét posledního lidického faráře Josefa Štemberky, který byl zastřelen 10. června 1942 s ostatními lidickými muži.

Oběťmi nacistů se stalo 340 lidických obyvatel, po válce se vrátilo 143 lidických žen a po dvouletém pátrání 17 dětí. Všechny domy včetně školy, kostela a fary byly polity benzínem a podpáleny, v následujících týdnech a měsících byly zbytky vypálených budov vyhozeny do povětří

Po mši bude následovat pokládání květinových darů u společného hrobu lidických mužů, modlitba, poděkování ředitele Památníku Lidice Eduarda Stehlíka a uctění památky dětských obětí války u jejich pomníku. Uctít památku lidických obětí přijede premiér Petr Fiala (ODS), pietního setkání se zúčastní také předsedové obou komor Parlamentu, Vystrčil a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Lidé mohou do dnešního večera mimořádně navštívit muzeum Památníku Lidice, které prochází rozsáhlou rekonstrukcí.

ČTK

  Bouřky na Karlovarsku, na Domažlicku popadaly lampy a stromy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com