V Bavorsku začíná třídenní summit G7, tématy budou Ukrajina či klima

V bavorském alpském zámku Elmau dnes začíná třídenní summit šéfů států a vlád zemí skupiny velkých světových ekonomik G7. Představitelé států skupiny, kterou tvoří Británie, Francie, Spojené státy, Kanada, Německo, Japonsko a Itálie, budou jednat především o hospodářských a bezpečnostních dopadech ruské invaze na Ukrajinu, tématem bude ale také ochrana klimatu.

Schůzku amerického prezidenta Joea Bidena, britského premiéra Borise Johnsona, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, italského premiéra Maria Draghiho, japonského premiéra Fumia Kišidy a kanadského ministerského předsedy Justina Trudeaua hostí německý kancléř Olaf Scholz, jehož země nyní skupině předsedá. Jednání G7 se také tradičně účastní představitelé Evropské unie.

Scholz chce, aby summit vyslal signál jednoty a rozhodnosti silných demokracií, proto jako hosty pozval zástupce Indonésie, Indie, Jihoafrické republiky, Argentiny a Senegalu. V pondělí přes telemost promluví ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jehož země už čtyři měsíce vzdoruje ruské agresi.

Státníci budou rokovat o dopadech ruské agrese na světové hospodářství, energetický trh a potravinovou bezpečnost. Mezi dalšími tématy budou i mocenské ambice Číny, ochrana klimatu nebo migrace.

Biden dorazil do Německa na summit G7

Americký prezident Joe Biden přicestoval do Německa v předvečer třídenního summitu skupiny velkých ekonomik G7, který hostí zámek v bavorských Alpách. Podle agentury AP je na evropské cestě, která zahrnuje také summit NATO, Bidenovou misí upevnit spojenectví proti Rusku, které pokračuje ve válečném tažení na Ukrajině. Nejmenovaný zdroj z německé vlády sdělil agentuře Reuters, že lídři sedmi vyspělých ekonomik jednají o zastropování ceny ruské ropy.

Biden se do Evropy vrací po třech měsících: Ke konci března zavítal do Bruselu, Varšavy a nakonec se krátce zastavil na vojenské základně v Británii. I tehdy jeho evropské cestě dominovalo téma ruské invaze na Ukrajinu a jejích důsledků. AP uvádí, že šéf Bílého domu se při nové návštěvě bude snažit udržet pohromadě mezinárodní alianci, která se v reakci na ruskou agresi utvořila, zatímco válka nejeví známky oslabování a její dopady na dodávky potravin a energií se prohlubují.

  „Nenecháme evropské přátele osamocené,“ říká von der Leyenová ve videu o Česku

Konkrétněji se od nadcházejícího setkání Bidena s lídry Británie, Francie, Japonska, Kanady, Itálie a Německa očekává diskuse o ruských fosilních palivech či o ruském zlatu a také o konkrétních způsobech, jak předejít hlubší potravinové krizi spojené s blokováním vývozu ukrajinského zboží. Přes telemost k účastníkům summitu promluví ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

AP s odvoláním na zdroj obeznámený s plány Bílého domu píše, že lídři chtějí oznámit zákaz dovozu ruského zlata. Cenný kov je pro Moskvu po energiích druhým nejvýznamnějším exportním artiklem.

Německý zdroj agentury Reuters hovořil o „velmi konstruktivních“ rozhovorech týkajících se zastropování ceny dovážené ruské ropy. „Jsme na dobré cestě k tomu dosáhnout dohody,“ uvedl nejmenovaný činitel. Projednávaný krok souvisí s nechtěným účinkem protiruských sankcí, kterým je prudký růst cen energií. Ten přináší Rusku vyšší zisky z vývozu, přestože jeho objem klesá, píše Reuters.

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com