Zelenskyj přiletěl do Nizozemska, sejde se s premiérem

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu pozdě večer přicestoval do Nizozemska. Tamní média informovala, že letoun nizozemské vlády přistál na letišti Schiphol v Amsterodamu. Jde o jeho první návštěvu v této západoevropské zemi, kam přiletěl z Finska.

Televize NOS zveřejnila záběry přistání letadla a kolony doprovázené policií. Podle zpráv nizozemských médií dnes čeká Zelenského schůzka s nizozemským premiérem Markem Ruttem a ministryní obrany Kajsou Ollongrenovou. Kromě toho v Haagu vystoupí s projevem nazvaným Žádný mír bez spravedlnosti pro Ukrajinu. Naplánovaná je prý i návštěva Mezinárodního trestního soudu (ICC). Ten krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu zahájil vyšetřování možných válečných zločinů, jichž se údajně ruští vojáci v napadené zemi dopouštějí. V březnu tento soud v Haagu vydal mezinárodní zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a ruskou zmocněnkyni pro práva dětí Mariju Lvovovou-Bělovovou.

Agentura DPA píše, že Nizozemsko doposud poskytlo Ukrajině vojenskou pomoc v hodnotě asi 1,2 miliardy eur (28,2 miliardy korun). Premiér Rutte dal také najevo, že pro něj nejsou tabu ani dodávky bojových letounů zemi čelící ruské agresi.

ČTK

  Silná mezinárodní podpora pro Ukrajinu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com