G7 odsoudila ruskou agresi, podpořila Ukrajinu a žádá tresty za zločiny

Skupina velkých světových ekonomik G7 odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu a plně se v konfliktu postavila za Kyjev. V prohlášení Německo, Británie, Francie, Itálie, Japonsko, Kanada a USA slíbily Ukrajině podporu, dokud to bude třeba, a zároveň bránící se zemi ujistily, že si o své budoucnosti včetně budoucí mírové smlouvy rozhodne výhradně sama. Státy G7, jejichž jednání se účastní i Evropská unie, také požadují potrestání všech odpovědných za válečné zločiny.

„Jsme odhodláni pomáhat Ukrajině udržet si suverenitu a teritoriální integritu, bránit se a vybrat si vlastní budoucnost. Je na Ukrajině, aby se rozhodla o budoucím mírovém ujednání, a to výhradně bez vnějších tlaků a vlivů,“ uvedli šéfové států a vlád skupiny G7, kteří od neděle jednají na třídenním summitu v bavorském alpském zámku Elmau. Dnes dopoledne se k jednáním digitálně připojil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Jeho země čelí útoku Ruska už od 24. února.

Představitelé států G7 ruskou invazi na Ukrajinu odsoudili jako „brutální, nevyprovokovanou, neospravedlnitelnou a ilegální agresivní válku“. Konstatovali k tomu, že tuto válku vede Rusko za pomoci Běloruska. „Neuznáváme a neuznáme pokračující ruské pokusy překreslit hranice silou,“ uvedli státníci.

Skupina G7 rovněž ocenila veškeré snahy zdokumentovat a odhalit válečné zločiny. „Přímí pachatelé válečných zločinů a dalších zvěrstev stejně jako činitelé a vojenští vůdci odpovědní za jejich spáchání, musí být hnáni k odpovědnosti v souladu s mezinárodním právem,“ uvedly státy G7.

ČTK

  Rusové oznámili evakuaci 18 obcí v okupované části Záporožské oblasti

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com