Německý kancléř ohlásil další dodávky zbraní na Ukrajinu

24hoursworld.com

Německý kancléř Olaf Scholz dnes oznámil další dodávky zbraní na Ukrajinu. Uskutečnit by se měly v následujících týdnech v rámci takzvané řetězové výměny s několika partnerskými zeměmi. Podrobnosti o typu zbraní Scholz neuvedl, informovala agentura DPA.

Řetězová výměna znamená, že Německo spojencům nahradí sovětskou techniku, kterou tyto země přenechají Ukrajině. Zbraně sovětské výroby se ukrajinským vojákům ovládají snáze než západní vybavení, které je pro ně nové.

O dodávkách zbraní Kyjevu jednalo Německo s několika zeměmi včetně Česka, Řecka, Polska či Slovinska, připomíná DPA. „Vynaložili jsme mnoho energie na to, aby se tak stalo,“ řekl Scholz v projevu ve Spolkovém sněmu. Realizace dodávek bude podle něj následovat v několika příštích týdnech.

S Českem má Německo v této věci již uzavřenou dohodu. V květnu spolkové ministerstvo obrany oznámilo, že ČR obdrží 14 tanků Leopard 2 A4 a jedno vyprošťovací vozidlo Leopard 2 Basis jako náhradu za 20 tanků T-72, které Praha poskytla Ukrajině.

Scholz se nevyjádřil k požadavku opoziční konzervativní unie CDU/CSU, aby Německo bez prostředníků dodalo přímo Ukrajině 200 bojových vozidel pěchoty Fuchs.

Německo čelilo tvrdé kritice od některých spojenců, kteří považují německou podporu Ukrajiny za příliš váhavou. Berlín zpočátku dodával jen obranné zbraně, nakonec se ale rozhodl pro dodávky těžké techniky a ohlásil, že Kyjevu poskytne mimo jiné samohybné protiletecké systémy Gepard. Ukrajina již obdržela také sedm samohybných houfnic PzH 2000.

Scholz v projevu před německými poslanci opět slíbil poskytnout Ukrajině dlouhodobé bezpečnostní záruky, nikoli ovšem ve smyslu automatické vojenské pomoci v případě napadení. O tom, jak by takové garance mohly konkrétně vypadat, se v současné době jedná s dalšími státy a s Ukrajinou, uvedl sociálnědemokratický politik.

ČTK

  WHO podpořila vakcínu od AstraZeneca, přínosy převyšují rizika

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com