Rusko podle Britů posílilo své jednotky žoldnéři z Wagnerovy skupiny

Rusko využilo žoldnéře z ruské Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny k posílení svých jednotek na Ukrajině. Ve svém pravidelném hlášení to dnes s odkazem na vojenskou rozvědku uvedlo britské ministerstvo obrany. Wagnerovci podle něj téměř jistě sehráli ústřední roli v nedávných bojích, včetně dobytí Popasny a Lysyčansku. Tyto boje však způsobily skupině těžké ztráty.

Wagnerovci proto podle britské vojenské rozvědky snižují náborové standardy a zaměstnávají nyní také odsouzené a jinak nežádoucí osoby. Noví členové skupiny navíc nyní dostávají jen velmi omezený výcvik. „To bude mít s velkou pravděpodobností dopad na budoucí operační efektivitu skupiny a sníží její hodnotu jako opory pravidelných ruských sil,“ uvádí se v hlášení.

Ruský miliardář Jevgenij Prigožin, který má blízko ke Kremlu a podle řady médií žoldnéřskou skupinu financuje a ovládá, byl nedávno vyznamenaný titulem Hrdina Ruské federace za úspěchy svých lidí v Luhanské oblasti. Kreml napojení na skupinu odmítá.

V době, kdy Kreml vyměňuje řadu vysoko postavených ruských velitelů, to pravděpodobně prohloubí roztržky mezi armádou a žoldnéřskou skupinou. Je také pravděpodobné, že to bude mít negativní dopad na morálku ruské armády, uvedla britská vojenská rozvědka.

Evropská unie uvalila již dříve sankce na osm lidí a tři firmy spojené s ruskými žoldnéři. Unie se shodla na tom, že wagnerovci mají na svědomí mimo jiné mučení, svévolné zabíjení či mimosoudní popravy. Vedle Ukrajiny působili či působí také v konfliktech v Sýrii, Libyi, ve Středoafrické republice či v Súdánu.

Ukrajinský generální štáb v dnešním hlášení odhadl, že Rusko od začátku války, která dnes pokračuje 145. dnem, přišlo o asi 38.450 vojáků, 1687 tanků, 3886 obrněných vozidel, 849 děl, 248 raketometů, 113 protileteckých zbraní, 220 letadel, 188 vrtulníků, 690 dronů, 166 střel s plochou dráhou letu, 15 plavidel, 2753 automobilů a cisteren a 70 kusů speciální techniky. Tyto údaje nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

  Tři astronauti z USA a Ruska se po půlroce na ISS vrátili na Zemi

Není zřejmé, zda ve výše zmíněných počtech je zahrnut i ruský bombardér Su-34, sestřelený omylem samými Rusy nad Luhanskou oblastí v Donbasu na východě Ukrajiny. Záběry trosek se dnes objevily na sociálních sítích. Server Defence 24 poznamenal, že to není jediný případ „přátelské palby“ za nynější války, přinejmenším se ví o stíhačce Su-27, kterou si na počátku války sestřelili sami Ukrajinci nad Kyjevem, a o ruském víceúčelovém bojovém letounu Su-30, který si sestřelili nad Černým mořem ruští námořníci.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com