Vlna veder v Evropě vrcholí, teploty ale budou nad průměrem i dál

Současná vlna veder, která zasáhla hlavně západní Evropu, dnes vrcholí, teploty ovšem zůstanou nad obvyklými hodnotami až do poloviny příštího týdne, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s odvoláním na aktuální předpovědní modely. Generální tajemník WMO Petteri Taalas přitom doufá, že nynější extrémní počasí bude znamenat „budíček“ pro vlády i voliče, aby dělali více proti změnám klimatu.

Zástupci WMO očekávají, že kvůli současné vlně veder budou umírat další lidé v pokročilém věku a pacienti s různými zdravotními komplikacemi. Zdravotnické systémy v jednotlivých zemích se budou muset vyrovnávat se zvýšeným počtem nemocných.

Šéf WMO Taalas upozornil, že „negativní trend“ zhoršujících se vln veder bude zřejmě pokračovat po celá desetiletí, a to nejméně do roku 2060. Takový vývoj nezávisí na úspěchu lidí s mírněním klimatických změn, dodal. Řekl také, že lidé „atmosféru dopují“ vypouštěním dalších a dalších skleníkových plynů.

V Británii se dnes poprvé od začátku měření teplota vyšplhala nad 40 stupňů Celsia, Meteorologové na londýnském letišti Heathrow naměřili 40,2 stupně. Vlna veder již týden sužuje velkou část Evropy. V Portugalsku, ve Španělsku a ve Francii ji provázejí rozsáhlé požáry.

ČTK

  Na mítink v Kyjevě přišly stovky lidí, žádaly demisi prezidenta a volby

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com