S návrhem na posunutí začátku výuky na 9:00 ministr Balaš u Starostů neuspěl

prazsky.denik.cz

Slabou podporu získal na sněmu hnutí STAN v Hradci Králové ministr školství Vladimír Balaš (STAN) s návrhem, aby školní výuka začínala v 9:00 namísto dosavadních 8:00. Pro zajímavost nechal o nápadu hlasovat, ruku zvedla zhruba třetina delegátů. Zřejmě se tak podle Balaše stalo kvůli tomu, že ne všichni jsou rodiči dětí v pubertálním věku, kterým analýzy připisují největší benefit ze změny.

Balaš se ujal ministerstva zhruba před měsícem, kdy vystřídal Petra Gazdíka. Ten odstoupil kvůli kontaktům s obviněným lobbistou Michalem Redlem. Delegátům sněmu také řekl, že rozhodně nechce rušit víceletá gymnázia. Dosáhnout chce toho, aby studenti byli připraveni na měnící se podmínky, ve kterých nevystačí s tím, co se naučili ve škole.

Balaš je odborník na ústavní a mezinárodní právo, má zkušenosti jako vysokoškolský pedagog. Se Starosty chce komunikovat o regionálním školství. Nedávno uvedl, že není zastáncem víceletých gymnázií. V rozhovoru pro SeznamZprávy řekl, že děti, které zůstávají v základní škole po odchodu části spolužáků, ztrácejí motivaci a studenti víceletých gymnázií zase přichází o sociální dovednosti. Bylo by podle něj proto vhodné přezkoumat, jaké rozdíly mezi žáky víceletá gymnázia dělají.

O kladech a záporech víceletých gymnázií se mezi odborníky diskutuje řadu let. Podle jejich zastánců pomáhají v rozvoji nadaných dětí, podle odpůrců prohlubují nerovnosti ve vzdělávání a vhodnější je podporovat rozvoj čtyřletých gymnázií.

ČTK

  Vláda prodlouží nouzový stav a probere novou tabulku opatření

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com