Fiala: Evropská migrační politika je nedostatečná

Dosavadní evropská migrační politika není podle premiéra Petra Fialy (ODS) dostatečná. Na nadcházejících jednáních s ostatními evropskými politiky chce mluvit především o ochraně vnějších hranic, lepší návratové politice či spolupráci se zeměmi původu migrantů. Fiala to dnes řekl novinářům před odletem do Granady na summit Evropského politického společenství (EPC), na který naváže neformální jednání Evropské rady. Česko je podle Fialy připraveno podpořit odvážnější kroky, nadále ale odmítá povinné kvóty.

Fiala řekl, že je potřeba dospět k řešením, která umožní předcházet nelegální migraci, s níž se nyní Evropa potýká. Doufá, že výsledky přinese především spolupráce s Tuniskem, odkud migranti do Evropy přes Středomoří často míří.

Česko ve středu kvůli přílivu migrantů zavedlo namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem. Podobné opatření zavedly na hranicích se Slovenskem také Rakousko a Polsko. Slovensko ode dneška zvýšilo kontroly na hranicích s Maďarskem, které leží na takzvané západobalkánské migrační trase.

Na dnešním jednání EPC, kterého se zúčastní přes čtyři desítky šéfů států a vlád evropských zemí, chce Fiala diskutovat hlavně o bezpečnostní a ekonomické spolupráci. „Budu s kolegy mluvit o potřebě dostupných energií pro občany a o posílení role jaderné energie. Pro Česko je jádro společně s obnovitelnými zdroji energie naprosto zásadní pro zajištění dostatku dostupné energie, kterou nebudeme muset dovážet,“ uvedl český ministerský předseda. Podle něj je potřeba odstranit úzká místa v evropské energetické síti.

Diskutovat chce Fiala rovněž o „rozumných pravidlech“ pro zelenou transformaci a o rozšíření EU, které Česko podporuje. Na programu má také několik bilaterálních schůzek, mimo jiné s britským premiérem Rishi Sunakem či polským premiérem Mateuszem Morawieckým.

EPC je mezivládní fórum evropských zemí, které vzniklo loni na jaře několik měsíců po začátku ruské invaze na Ukrajinu. Tento neformální formát schůzek má prostřednictvím politického dialogu přispívat k bezpečnosti a prosperitě v Evropě. Témata summitů EPC jsou široká, dnes se například uskuteční kulatý stůl na téma Energetika, životní prostředí a boj proti klimatickým změnám, jehož se zúčastní i Fiala.

  „Dělají to i jinde.“ Vojtěch vysvětluje, proč vánoční trhy ne a obchody ano

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com