Ropa zdražuje, zčásti vlivem mírného oslabení amerického dolaru

Ropa zdražuje. Přispívá k tomu mimo jiné mírné oslabení dolaru. Vzhůru ceny suroviny tlačí také obavy z nedostatku dodávek, směrem dolů pak očekávání, že růst úrokových sazeb ve Spojených státech oslabí poptávku po pohonných hmotách.

Cena severomořské ropy Brent kolem 18:30 SELČ vykazovala nárůst o 1,2 procenta na 104,46 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala zhruba 1,4 procenta a pohybovala se kolem 96,01 dolaru za barel.

„Ropu podporuje mírné oslabení amerického dolaru a zlepšující se situace na akciových trzích,“ uvedl analytik Giovanni Staunovo ze společnosti UBS. Silnější americký dolar zdražuje ropu z pohledu držitelů jiných měn, což může omezit poptávku.

Cena ropy v posledních týdnech kolísá. Obchodníci zohledňují další zvyšování úrokových sazeb americkou centrální bankou (Fed), které by mohlo omezit ekonomickou aktivitu, a snížit tak růst poptávky po pohonných hmotách. Do úvahy berou též omezenou nabídku, k níž přispívá snížení nákupů ruské ropy kvůli invazi Moskvy na Ukrajinu.

Zástupci Fedu naznačili, že centrální banka na svém zasedání 26. a 27. července pravděpodobně zvýší sazby o 0,75 procentního bodu.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn – ICE Brent září 104,46 103,20
New York – NYMEX WTI září 96,01 94,70

 

ČTK

  Sbírka potravin vynesla 624 tun zboží pro potřebné, dosud nejvíc

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com