Šéfka ukrajinské Amnesty International rezignovala. Na protest proti zprávě, kterou organizace vydala

Šéfka ukrajinské pobočky organizace Amnesty International (AI) Oksana Pokalčuková rezignovala na svůj post na protest proti zprávě, ve které AI hovořila o ohrožování civilistů ukrajinskou armádu. Dokument z tohoto čtvrtka, proti kterému se ohradili ukrajinští činitelé v čele s prezidentem Volodymyrem Zelenským, obvinil ukrajinské síly z porušování mezinárodního práva zřizováním základen a skladů zbraní v civilních oblastech.

Pokalčuková uvedla, že AI mimoděk „vytvořila materiál, který zní jako podpora ruských narativů o invazi“. Zpráva se podle ní ve snaze ochránit civilisty stala nástrojem ruské propagandy.

„S bolestí přiznávám, že jsme se s vedením Amnesty International hodnotově neshodli. Proto jsem se rozhodla z organizace odejít,“ napsala podle agentury Reuters Pokalčuková v pátek večer na facebooku.

Ředitelka AI Agnès Callamardová uvedla, že „Oksana byla ceněnou členkou“ organizace. Její rozhodnutí však AI respektuje a v reakci na kritiku ohledně čtvrteční zprávy připravuje prohlášení.

Nevládní organizace v dokumentu uvedla, že od dubna do července strávili její pracovníci několik týdnů vyšetřováním ruských úderů v Charkově, Donbasu a Mykolajivu. Z vyšetřování vyplynulo, že ukrajinské síly v některých případech prováděly údery z obytných oblastí a že v uvedených regionech rozmísťovaly jednotky do civilních budov. Zároveň podle zprávy nenalezla AI důkazy o tom, že by ukrajinská armáda požádala civilisty o evakuaci z přilehlých budov nebo jim při ní pomáhala.

Prezident Zelenskyj obvinění AI odmítl a uvedl, že se organizace „snaží zodpovědnost přesunout z agresora na oběť“. Ukrajina podle svých činitelů dělá vše pro to, aby z oblastí u frontové linie evakuovala civilisty.

Rusko od začátku invaze na Ukrajinu z 24. února i přes množící se důkazy a svědectví tvrdí, že neútočí na civilní cíle. Ruské útoky na civilní oblasti už dříve potvrdila i AI, podle které ruské síly v několika případech spáchaly válečné zločiny. Praxe ukrajinské armády, kdy rozmisťuje vojáky do obydlených oblastí, v žádném případě neospravedlňuje nahodilé ruské útoky proti civilním cílům, včetně útoků mezinárodně zakázanou municí, uvedla ve čtvrtek organizace.

  Babiš se zúčastní výročního summitu V4 v Krakově

Zdroj: irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com