Mítink Andreje Babiše v Ústí nad Labem doprovázely potyčky

irozhlas.cz

Protesty a potyčky mezi příznivci a odpůrci provázely odpoledne mítink předsedy hnutí ANO Andreje Babiše v Ústí nad Labem. Odpůrci bývalého premiéra, kteří na akci v Ústí přišli, se jej nejprve snažili vypískat. Na místě byli přítomni uniformovaní policisté i antikonfliktní tým. Akce v krajském městě se podle odhadů účastnily asi dvě stovky lidí. Policisté na místě zaznamenali jedno protiprávní jednání, budou ale ještě vyhodnocovat pořízené záznamy, řekla dnes ČTK policejní mluvčí Ilona Gazdošová.

Protiprávní jednání jednoho z účastníků mítinku budou policisté řešit jako přestupek. „Jinak se slovní roztržky dařily policistům řešit na místě. Vyhodnocovat se budou ještě záznamy z kamer, zda nedošlo k dalšímu protiprávnímu jednání,“ řekla mluvčí. Na místě zasahovalo kolem deseti policistů i členů antikonfliktního týmu.

Jeden z Babišových odpůrců pustil z reproduktoru nahlas rapovou píseň mířenou proti Babišovi. V davu protestujících proti expremiérovi bylo vidět transparenty z nápisy například: „AB. Jsi hrobníkem demokracie. Odejdi z veřejného života!“ Slyšet bylo také skandování protibabišovských hesel, mimo jiné „Burešovy tepláky“. Jeden z příznivců Babiše útočil na ostatní účastníky akce, kteří pískali, a strhával jim píšťalky.

Ústecké náměstí zhruba před 15:00 opustili odpůrci bývalého premiéra a na místě zůstali pouze jeho příznivci. Událost pak pokračovala bez konfliktů.

Pískotem přehlušovali odpůrci Babiše mítink také dnes dopoledne v Unhošti na Kladensku. Přišlo jich kolem 20, příznivců několik desítek. Akce byla bez konfliktu. Dohlíželi na ni uniformovaní policisté i označení členové policejního antikonfliktního týmu.

Andrej Babiš jezdí od začátku léta po Česku za voliči, odmítá ale tvrzení, že jde o kampaň před prezidentskými volbami. Uvedl, že cesty podniká jako předseda hnutí ANO v souvislosti se senátními a komunálními volbami. Střety mezi jeho příznivci a odpůrci se na těchto setkáních odehrávaly už dřív. Hlasité protesty, kterým čelil na mítincích minulý týden, si vyžádaly dva kontroverzní zásahy policistů v civilu, kterými se nyní zabývá odbor vnitřní kontroly a Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

  Automobilka Hyundai v Nošovicích po odstávce kvůli koronaviru obnovila výrobu

V Českém Krumlově neuniformovaní policisté odvedli z akce ženu protestující proti Babišovi do neoznačeného auta a odvezli ji na služebnu. Na mítinku v Borovanech zase policisté bez uniforem klekli na autistického školáka, jenž chtěl odnést Babišovi reproduktor, toto jednání řeší GIBS. Kázeňskému řízení čelí policista, který měl na Babišově shromáždění čepici s logem a heslem hnutí. Dnešní Babišova cesta po Středočeském a Ústeckém kraji je první po těchto událostech.

Babišův mítink v Unhošti přehlušovali jeho odpůrci hlasitým pískotem

Mítink Babiše v Unhošti na Kladensku dopoledne přehlušovali jeho odpůrci hlasitým pískotem. Přišlo jich kolem 20, příznivců několik desítek. Akce byla bez konfliktu. Dohlíželi na ni uniformovaní policisté i označení členové policejního antikonflitního týmu. Babiš možná oznámí své rozhodnutí ohledně prezidentské kandidatury 28. října. Řekl to na mítinku v Žižicích, upozornila média.

Setkání začalo na unhošťském Václavském náměstí v 9:00. Ve chvíli, kdy začal mluvit předseda ANO, začalo několik protestujících hlasitě pískat a troubit. Donesli také transparenty, na nich byl například přeškrtnutý portrét bývalého premiéra. Babiš příchozí nabádal, aby se nedali vyprovokovat. „Ignorujte ty lidi, kteří přišli narušit tento mítink,“ řekl předseda ANO. Jeho odpůrci stáli několik metrů od karavanu, kterým Babiš jezdí. Z jejich strany se ozývalo například skandování hesla „Bez Babiše bude líp“, ale padaly i nadávky. Na místě bylo také kolem 20 novinářů, fotografů a kameramanů.

Ke konci zhruba hodinového mítinku zaznamenali pořadatelé a policisté muže, který u sebe měl kbelík rajčat. Přišli k němu členové antikonfliktního týmu, kteří s ním promluvili. Žádný konflikt nevznikl. Kromě protestujících troubila i řada řidičů, kteří projížděli kolem náměstí. Na jednom z domů na náměstí je také vyvěšený transparent s nápisem „Bureši, v Unhošti ti řepka nepokvete. Nechceme politiky, kteří obětují naši budoucnost pro své ekonomické zájmy“.

  V Česku se nakazilo přes půl milionu lidí, v úterý 5854 případů

Kromě Babiše na setkání promluvil bývalý ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček a také lídryně místní kandidátky Dana Doksanská. Tématem byla především kritika současné vlády a například také zdravotnictví. Bývalý premiér mimo jiné na lidi apeloval, aby chodili na preventivní prohlídky. Setkání se účastnila také poslankyně hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová.

Babiš od začátku léta jezdí po Česku za voliči, pořídil si k tomu obytný vůz. Odmítá tvrzení, že jde o kampaň před prezidentskými volbami. Cesty podniká jako předseda hnutí ANO v souvislosti se senátními a komunálními volbami, řekl už dřív. Koncem června Babiš uvedl, že plánuje oznámit rozhodnutí ohledně své případné prezidentské kandidatury nejspíš 4. listopadu.

Dnes se Babiš setkává s lidmi ve Středočeském a Ústeckém kraji, v pátek v Karlovarském kraji. Je to poprvé od mítinků v Jihočeském kraji minulý týden, které provázela vyhrocená atmosféra i kritizované zásahy policistů v civilu proti Babišovým odpůrcům. Kritiku vyvolal minulý týden například zákrok v Borovanech, při němž neuniformovaní policisté zaklekli na školáka, který chtěl odnést Babišovi reproduktor, či zásah rovněž neuniformovaných policistů v Českém Krumlově. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a policejní prezident Martin Vondrášek v pondělí oznámili, že pokud bude policie muset zakročit na politických mítincích, měli by primárně zasahovat jasně označení uniformovaní policisté.

Mluvčí jihočeských policistů Jiří Matzner dnes ČTK řekl, že policie prověřuje člověka, který na jednom z Babišových mítinků na jihu Čech měl u sebe údajně zbraň. „Více se k celé záležitosti nebudeme vyjadřovat,“ dodal Matzner.

Babiš možná oznámí rozhodnutí ohledně kandidatury na prezidenta 28. října

Předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš možná oznámí své rozhodnutí ohledně prezidentské kandidatury 28. října. Řekl to dnes na mítinku v Žižicích na Kladensku, upozornily na to Seznam Zprávy či Deník N. Na konci června přitom novinářům při návštěvě Karlovarského kraje Babiš řekl, že plánuje oznámit své rozhodnutí 4. listopadu. Na dotaz ČTK, proč se pro změnu termínu rozhodl, zatím expremiér nereagoval.

  Bulovka stále čeká na 90 milionů za polní špitál. Finance je nechtějí proplatit, Vojtěch hledá řešení

Ještě před červnovým vyjádřením Babiš tvrdil, že případnou kandidaturu na post hlavy státu oznámí v září. Bývalý ministerský předseda také nebude pro kandidaturu sbírat podpisy občanů, jak původně říkal. Pokud se rozhodne kandidovat, spolehne se na podpisy poslanců. Těch je potřeba 20 a ANO má ve Sněmovně 72 křesel. Podpisů občanů je pro prezidentskou kandidaturu potřeba sesbírat 50.000.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com