‚Nevhodné a život ohrožující.‘ Domovy pro seniory kritizují návrh na snížení teplot uvnitř budov

Domovy sociálních služeb nesouhlasí s návrhem ministerstva průmyslu a obchodu, aby se budovy vytápěly na nižší teploty. Ministerstvo tím chce reagovat na možný výpadek dodávek zemního plynu kvůli ruské agresi na Ukrajině. Podle provozovatelů domovů pro seniory by nižší teploty v místnostech mohli oslabeným seniorům i ublížit.

Senioři na psychiatrickém oddělení v Domově U Biřičky v Hradci Králové často trpí stařeckou demencí nebo Alzheimerovou chorobou. Komunikace s nimi bývá obtížná.

Podle vedoucí oddělení Markéty Tomkové by snížení teplot, které navrhuje ministerstvo průmyslu a obchodu, mohlo práci s nimi ještě ztížit.

„Při další intervenci, že se jdeme koupat, si už budou pamatovat, že jim v té koupelně nebylo pohodlně a byla jim tam zima,“ říká pro královéhradecký rozhlas.

Právě v koupelnách sociálních služeb by se měla teplota v případě nouze a nedostatku paliva snížit z 24 na 20 stupňů Celsia. Podle viceprezidentky Asociace poskytovatelů sociálních služeb a ředitelky Domova U Biřičky Daniely Luskové by to mohlo seniorům způsobit zdravotní komplikace.

„V 85 letech mají různé geriatrické syndromy, poruchy termoregulace. Je to krajně nevhodné a troufám si říct, že i život ohrožující,“ míní.

Ministerstvo kritiku odmítá

Ministerstvo průmyslu a obchodu s výtkou nesouhlasí. „Hraniční teploty stanovené v návrhu vyhlášky vychází z úprav hygienických norem, které připravuje ministerstvo zdravotnictví. Ministerstvo průmyslu a obchodu proto svůj návrh vyhlášky s resortem zdravotnictví konzultovalo,“ říká mluvčí resortu průmyslu Vojtěch Srnka.

Návrh pro případ nouze stejně jako platná vyhláška pro běžný stav pevně stanovuje minimální a od toho se odvíjející maximální teploty v jednotlivých místnostech. Ty je teď možné za běžného stavu překročit, pokud se na tom shodnou dvě třetiny konečných spotřebitelů. V nouzové vyhlášce to ale už nepůjde a podle Daniely Luskové tak maximální limity zařízení nedokážou dodržet.

  ČR stojí při Ukrajincích, řekl Lipavský v prvním telefonátu s Kulebou

„Nejsme v sociálních službách schopni zajistit horní hranici regulace teplot, protože naše technické systémy tomu neodpovídají,“ upozorňuje.

Pravidla by vstoupila v platnost v případě vyhlášení takzvaného předcházení stavu nouze a nouzového stavu v teplárenství. Na podání dalších připomínek mají instituce čas do 19. srpna.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com