Šéf OSN má ve Lvově jednat se Zelenským a Erdoganem o Záporožské JE

Generální tajemník OSN António Guterres dnes na Ukrajině hodlá jednat o situaci v Záporožské jaderné elektrárně, z jejíhož bezprostředního okolí je v poslední době hlášeno ostřelování, uvedl podle agentury Reuters mluvčí OSN. Ve Lvově na západní Ukrajině se má Guterres setkat s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským i s jeho tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem. Estonsko ode dneška začíná uplatňovat zákaz vstupu do země ruským občanům se schengenskými vízy, které samo vydalo.

Guterres bude podle očekávání se Zelenským a Erdoganem mluvit o možné návštěvě Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v Záporožské elektrárně, kterou ovládají ruští vojáci. MAAE dříve varovala před rizikem katastrofy v zařízení a snaží se do něj získat přístup, aby situaci zhodnotila. OSN v pondělí uvedla, že má možnost poskytnout delegaci potřebnou logistickou a bezpečnostní podporu. Dalším tématem setkání ve Lvově pravděpodobně bude vývoz obilí z ukrajinských přístavů. Obnovení jeho exportu umožnila dohoda uzavřená na konci července mezi Ukrajinou a Ruskem za zprostředkování Turecka a OSN.

Do Estonska se ode dneška nedostanou Rusové se schengenskými vízy vydanými touto pobaltskou zemí. Víza sice budou platit, ale na jejich držitele budou uvaleny sankce, vysvětlil podle serveru Delfi minulý týden estonský ministr zahraničí Urmas Reinsalu. Estonsko již dříve jako první v EU přestalo vydávat Rusům víza za účelem studia.

  Putin přijme v Kremlu generálního tajemníka OSN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com