Ruské speciální služby přesvědčoval úřady, že Ukrajina je slabá – média

Ruská FSB se aktivně podílela na přípravě ozbrojené invaze na Ukrajinu a zároveň se dopustila mnoha chyb, zejména přesvědčila ruské politické vedení, že po začátku války nebudou ukrajinské úřady schopny klást odpor dlouho. Potvrzuje to vyšetřování, které v pátek zveřejnil list The Washington Post.

Podle amerického vydání strávila několik měsíců vyšetřováním role ruských zpravodajských služeb při přípravě války, přičemž se spoléhala na „mnoho důvěrných materiálů, včetně zachycených zpráv od ruských zpravodajských důstojníků, jakož i na podrobné rozhovory s vysoce postavenými Ukrajinští, američtí a evropští představitelé.“

Jednotka FSB známá jako Oddělení operačních informací prý několik let cvičila proruské agenty na Ukrajině; také informovala ruské vedení, že moc v Kyjevě se po ruské invazi zhroutí. Jak uvádí Washington Post, FSB buď udělala chybu při hodnocení situace, nebo se s vědomím skutečného stavu obranyschopnosti Ukrajiny neodvážila o tom informovat Vladimira Putina.

Ve prospěch první verze je skutečnost, že v posledních dnech před únorovou invazí se důstojníci FSB dotazovali svých agentů v Kyjevě na bydlení v ukrajinské metropoli. Informátorům FSB bylo poté údajně nařízeno opustit Kyjev, ale klíče od svých bytů nechat ruským agentům.

Údajně pod záštitou FSB vznikly minimálně dvě skupiny bývalých ukrajinských představitelů a politiků, kteří měli po obsazení Kyjeva vytvořit ukrajinskou vládu loajální Moskvě. Do první skupiny prý patřil bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, který byl v Bělorusku v prvních dnech po invazi, a politik Viktor Medvedčuk, který byl později zatčen na Ukrajině a je znám jako přítel Vladimira Putina. Druhá podobná skupina byla sestavena na jihu Ukrajiny okupované ruskými jednotkami. Částečně proruští ukrajinští představitelé se stali součástí okupačních správ několika regionů, ale žádná centralizovaná „vláda“ loajální k Moskvě nikdy nevznikla.

  Rusko tvrdí, že se dál drží zásady nepřípustnosti jaderné války

The Washington Post také píše, že navzdory opakovaným neúspěchům na Ukrajině zůstávají vůdci FSB na svých postech.

Začátkem tohoto týdne The Washington Post zveřejnil článek o tom, jak se Spojené státy dozvěděly o ruských plánech zaútočit na Ukrajinu a jak se americké vedení snažilo invazi zabránit. Z něj zejména vyplývá, že americká rozvědka loni na podzim věděla o přípravě operace včetně řady jejích podrobností.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com