Ambasáda USA v Kyjevě varuje před intenzivnějšími útoky v příštích dnech

Americká ambasáda v Kyjevě dnes varovala, že v následujících dnech se ruské síly budou snažit zintenzivnit útoky na ukrajinskou civilní infrastrukturu i vládní objekty. Proruské úřady v Záporožské oblasti vydávají ukrajinské občany vstupující do okupovaného regionu za dočasné žadatele o azyl a tím nepřímo vyhlásily nezávislost regionu na Ukrajině, napsal ve své pravidelné zprávě o válce na Ukrajině americký Institut pro studium války (ISW).

Ruské síly plánují v nejbližších dnech zesílit útoky na Ukrajinu, varovalo dnes americké velvyslanectví s odvoláním na informace amerického ministerstva zahraničí a vyzvalo americké občany k odjezdu ze země. Také ukrajinská rozvědka dříve upozornila, že ve středu, kdy Ukrajina slaví Den nezávislosti, hrozí masivnější útoky ruských sil. Ukrajinské úřady pak v souvislosti s tímto varováním zakázaly organizovat v tento den hromadné akce a oslavy.

Šéf okupační správy Záporožské oblasti Jevhen Balickyj (rusky Jevgenij Balickij) podle ISW podepsal dekret, na jehož základě se lidé musí registrovat. Zavádí také dočasné identifikační formuláře pro všechny „osoby bez státní příslušnosti“.

Rusko zároveň pokračuje ve vytváření nových takzvaně dobrovolnických oddílů. Rekruty pro doplnění armádních stavů hledá zejména v Přímořském kraji na Dálném východě; slibuje jednorázový bonus 300.000 rublů (124.000 Kč) a měsíční plat 200.000 rublů (83.000 Kč), uvádí ISW.

V Chersonu na jihu Ukrajiny staví ruští vojáci vedle zničeného Antonivského mostu přes řeku Dněpr pontonový most, uvedlo dnes ve své pravidelné zprávě o situaci na Ukrajině britské ministerstvo obrany, které se odvolává na poznatky vojenské rozvědky. Antonivskyj most pro Rusy představoval důležitou zásobovací trasu a umožňoval jim přístup na území, jež okupují na západním břehu řeky Dněpr. V uplynulých týdnech ho ale opakovaně zasáhly ukrajinské síly a ruská vojska i místní obyvatelé byli po jeho zničení odkázáni na trajekty.

  Kyjev terčem ruského útoku, nejsou hlášena zranění

Rusové dnes zároveň pokračovali v ostřelování ukrajinských měst. V Dněpropetrovské oblasti, v okresu města Kryvyj Rih, zemřela při ruském útoku žena, uvedl podle agentury Ukrinform gubernátor oblasti Valentyn Rezničko. Její manžel skončil se zraněními v nemocnici a jejich dům byl poškozen. Rusové ostřelovali ve stejné oblasti znovu také Nikopolský okres ležící nedaleko Záporožské jaderné elektrárny. Ostřelování v noci čelila také Mykolajivská oblast, oznámil podle agentury Unian její šéf Vitalij Kim, a Charkov, kde byl podle starosty města Ihora Těrechova zasažen obytný dům.

Na ukrajinském Donbasu se ruská vojska soustřeďují na aktivní akce v oblasti měst Bachmut a Avdijivka, vyplývá podle agentury Unian z dnešního hlášení generálního štábu ukrajinské armády. Rusové se podle tohoto hlášení bezúspěšně pokusili o útočné akce u města Soledar. S úspěchem se nesetkal ani jejich pokus postoupit u Avdijivky, tvrdí ukrajinská armáda.

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com