Zelenskyj: Ukrajinci změnili dějiny i svět a dali lidstvu naději na spravedlnost

Ukrajinci během posledních šesti měsíců změnili dějiny, svět i sebe a dali lidstvu naději na spravedlnost. Ve svém projevu k národu při příležitosti Dne nezávislosti Ukrajiny to podle agentury Ukrinform uvedl prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury Reuters rovněž prohlásil, že jeho země se znovu zrodila, když ji před půl rokem vojensky napadlo Rusko, a v boji zvítězí.

„Ve světě se 24. února ve čtyři hodiny ráno objevil nový národ. Nenarodil se, ale obrodil se. Národ, který neplakal, nekřičel a nezalekl se. Neutíkal. Nevzdal se. A nezapomněl,“ uvedl podle Reuters Zelenskyj v předem natočeném projevul před Památníkem nezávislosti v centru Kyjeva.

„Co je pro nás konec války? Říkali jsme: Mír. Nyní říkáme: Vítězství,“ uvedl čtyřiačtyřicetiletý prezident v emotivním projevu.

„Rusko nám před šesti měsíci vyhlásilo válku. Po celé Ukrajině se 24. února ozvaly výbuchy a střelba… 24. února nám řekli: Nemáte šanci. 24. srpna říkáme: Šťastný Den nezávislosti, Ukrajino! Za těch šest měsíců jsme změnili dějiny, změnili jsme svět a změnili jsme se sami,“ prohlásil Zelenskyj podle Ukrinform.

Ukrajinci nyní podle svého prezidenta přesně vědí, kdo je jejich „bratr a přítel“ a kdo není „ani náhodný známý“. „A celý svět zjistil, kdo jsou Ukrajinci. A co je Ukrajina. Nikdo už nebude říkat: Je to někde vedle Ruska,“ poznamenal Zelenskyj. Prohlásil, že jeho vlast rovněž dala světu novou naději, že spravedlnost „neopustila náš cynický svět“.

Ukrajina si dnes připomíná 31. výročí své nezávislosti a zároveň je to přesně půl roku od okamžiku, kdy ruská invazní vojska napadla zemi. Ukrajinské úřady se dnes obávají zesílených ruských útoků. Po několika dnech opakovaných varování před možností ruských raketových úderů na velká města byly dnes ulice v centru Kyjeva nezvykle prázdné, poznamenal Reuters.

  Slováci vybírají poslance, předčasné parlamentní volby skončí večer

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com