Nová britská premiérka Trussová

V Británii právě proběhly volby do úřadu premiéra, které s jednoznačnou převahou vyhrála Elizabeth Trussová. Pojďme se tedy podívat, kdo to je a co můžeme v nejbližší době pravděpodobně očekávat.

Její cesta k postu premiéra

Narodila se v Oxfordu před 47 lety, ale v mládí vyrůstala ve Skotsku. Získala bakalářský titul z filozofie, politologie a ekonomie na Oxfordské univerzitě. Od mládí byla členkou Konzervativní strany, pracovala jako účetní u těžařské společnosti, později jako obchodní ředitelka v telekomunikační firmě. Eliabeth Trussové se podařilo ve vysoké politice prosadit až napotřetí, když byla v roce 2010 zvolena do parlamentu, ale od té doby se stala velmi zkušenou političkou a výraznou osobností. V roce 2012 vedla ministerstvo školství, od roku 2019 vedla britskou diplomacii, od roku 2021 se stala ministryní zahraničí. V současných volbách zvítězila v poměru 57:42 nad svým protivníkem Rishihem Sunakem.

Jaké bude její hlavni zadání jako premiérky

Elizabeth Trussová se jako premiérka bude muset vypořádat s řadou aktuálních problémů, jako jsou vysoké ceny za energie, rostoucí životní náklady a stoupající inflace. V této oblasti se pravděpodobně bude držet konzervativní cesty Borise Johnsona, jehož je velkou obdivovatelkou. Hlavním bodem její kampaně bylo udržení nízkých daní a podpora znevýhodněných skupin obyvatel, jako jsou rodiny s dětmi, senioři apod. V řešení energetické krize prosazuje fixaci cen za energie. Dál by se ráda věnovala i oblasti zdravotnictví. Svými odpůrci však bývá kritizována za to, že není odbornicí na ekonomiku a finance, a za určitou vágnost jejího volebního programu.

Vztah z Ruskem a Ukrajinou

Stejně jako Boris Johnson, ani Elizabeth Trussová se netají svou jednoznačnou podporou Ukrajiny. Svůj postoj k problematice Ruska a Ukrajiny dala jednoznačně najevo už při své návštěvě ruského Kremlu v době, kdy byla ministryní zahraničních věcí, a to ještě před vypuknutím válečného konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Je více než zřejmé, že od nové britské premiérky můžeme očekávat pokračování konfrontační politiky s Ruskem a zachování tvrdých sankcí.

  Zelensky - Merkelová. Jednání o současnosti s pohledem do budoucnosti.

Vztahy s EU

Nová britská premiérka byla odpůrkyní Brexitu, nicméně s některými prioritami, které Evropská Unie prosazuje, není zcela v souladu. Často bývá kritizována za svou roli v oblasti zelené energie a podporu ropných společností, zvláště aktivisty z řad mladých lidí. Svůj odmítavý postoj k Brexitu však v průběhu let přehodnotila a je nyní zastánkyní samostatnosti Británie, která se díky dobře nastaveným mezinárodním smlouvám ukázala jako funkční. Elizabeth Trussová se nyní snaží britům ukázat, že je zastánkyní Brexitu a čistě národních zájmů. Ve vztazích s Evropskou unií většina analytiků neočekává zlepšení vztahů, každopádně uvidíme, co nám další vývoj na této politické scéně přinese.

Autor: L.M.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com