MAAE vyzvala k ukončení bojů v Záporožské JE, utpěla škody

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) dnes ve zprávě o jaderné bezpečnosti na Ukrajině, kde zveřejnila i výsledky své inspekce v Záporožské jaderné elektrárně, vyzvala k ukončení bojů v areálu jihoukrajinského zařízení a jeho okolí. Inspekce podle zprávy zaznamenala škody v blízkosti reaktorových budov i poškozenou infrastrukturu. MAAE uvádí, že její inspektoři v elektrárně potvrdili přítomnost ruských vojáků a vojenských vozidel a vybavení.

Ukrajina a Rusko se obviňují z dalšího ostřelování Záporožské elektrárny

Ukrajina a Rusko se vzájemně obviňují z dalšího ostřelování Záporožské jaderné elektrárny. Ruské ministerstvo obrany dnes uvedlo, že ukrajinské síly do okolí elektrárny a blízkého města Enerhodar odpálily 15 střel. Ukrajinský starosta Enerhodaru Dmytro Orlov na telegramu napsal, že městem dnes otřásla exploze a způsobila přerušení dodávek vody a elektřiny.

„Za posledních 24 hodin ukrajinské ozbrojené síly patnáctkrát vystřelily na město Enerhodar a na areál Záporožské jaderné elektrárny,“ uvedlo ruské ministerstvo. Podle něj do areálu elektrárny dopadly tři střely, jedna z nich blízko nádrží na vodu u druhého reaktoru. Člen Ruskem dosazené správy Záporožské oblasti Vladimir Rogov tvrdí, že do areálu elektrárny dopadlo sedm střel.

Ukrajinský starosta Enerhodaru napsal, že po poledni městem otřásl silný výbuch a že obyvatelé jsou aktuálně bez dodávek vody a elektřiny. Neupřesnil, co explozi způsobilo.

Informace o útocích od obou válčících stran nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Záporožskou elektrárnu okupují ruské jednotky od března a obavy o její bezpečnost má celý svět. Od čtvrtka na místě situaci posuzovali experti z MAAE, kteří mají svou zprávu zveřejnit dnes.

ČTK

  Média: Pence nehodlá využít ústavního dodatku k odvolání Trumpa

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com