Maďarsko „k východu“. Český ministr hovořil o EU bez Budapešti.

Ministr české vlády pro evropské záležitosti Mikuláš Bek řekl k teoreticky možnému vystoupení Maďarska z Evropské unie.

Zástupce kabinetu v rozhovoru pro rozhlasovou stanici iROZHLAS označil za důvod tohoto vývoje událostí kroky maďarské vlády.

„V EU jsou jednání často obtížná a může je vyjednat mnoho zemí. Maďarsko ale podle mého názoru ušlo dlouhou cestu k okraji jakési propasti a nyní se musí rozhodnout, zda se od této hrany vzdálit, nebo riskovat a skočit do propasti, jejíž důsledky si neuvědomuji. chci spekulovat, “řekl Bek.

Ministr se podle svých slov bude v následujících měsících zabývat otázkou „udržení Maďarska v evropském mainstreamu“. Za dobrý signál v tomto směru označil Bek odmítnutí Budapešti požadavku na vyloučení tří ruských oligarchů ze sankčního seznamu EU.

Otázky, které vyvstávají v důsledku jednání či prohlášení maďarské vlády, jsou v evropské politice na místě již delší dobu. A řeči o účelnosti setrvání Budapešti v Unii, jejíž názory s většinou členů nesdílí, se vedou už více než rok.

Takové přímé prohlášení, které učinil politik této úrovně, však vysílá do Budapešti a celé EU poměrně jasný vzkaz – to je konec. A pak, jak řekl český ministr, výběr je na Maďarech.

Při hodnocení slov Mikuláše Beka je třeba vzít v úvahu, že je pronesl zástupce České republiky, státu, který v současnosti stojí v čele Rady EU.

V souladu s tím je pravděpodobně čas, aby se politici z Budapešti zamysleli a vyvodili správné závěry. Neboť, bez ohledu na to, jak sladké dary z Moskvy jsou, maďarská vláda se pravděpodobně neodváží lhát zcela pod Kreml.

Za předpokladu, že k tomu skutečně dojde – Orbán a spol. zcela přejdou na ruskou stranu, je nepravděpodobné, že by to maďarský lid spolkl. Jedna věc je být „přáteli“ při získávání levného plynu, druhá věc je stát se bezprávným vazalem Ruské federace.

  Záporožská jaderná elektrárna: Zásahy Ruska a globální obavy

Lidé se mohou bouřit a Orbán si je jako každý jiný diktátor (v každém případě maďarský premiér k takovému titulu rychle spěchá) dobře vědom.

Navíc při vší prokremelské povaze současného šéfa maďarské vlády lze vysledovat jeho naprosto jasnou touhu hrát vlastní hru. Soudruh Orbán využívá Moskvu a současného majitele Kremlu ve svůj prospěch.

Ale hlavní otázkou pro zbytek Evropy je, jak na to reagovat. Zatímco Moskva a Budapešť rozehrávají své tahy na více tahů, kontinent je sleduje.

A nyní zřejmě nadešel čas na rozhodné kroky. Ano, vyjádření Mikuláše Beka není kategorické, připouští pouze teoretickou možnost vystoupení Maďarska z EU.

Vzhledem ke všemu výše uvedenému však Evropská unie začíná jednat. A důležitou součástí této akce je schopnost reagovat na výzvy.

Dnešní vůdce Maďarska je výzvou pro Evropskou unii – její jednotu a v důsledku toho i samotný fakt existence.

Moskva, mající jeden z hlavních řetězců – rozdělení EU, k tomu vrhá všechny nové prostředky a jen soudruh Orbán zůstává v této věci pro Kreml starým osvědčeným bojovníkem.

A samozřejmě informační složka. Kreml nadále plní evropský prostor dezinformačními odpadky.

Navíc takové akce nepáchají jen ruce médií. Média pouze předávají to, co se děje. Řečníci jsou „politici“ vhodní pro Moskvu.

Takže například maďarský ministr zahraničí Szijarto oznámil oslabení EU kvůli válce na Ukrajině. Navíc to dělal s detailním přístupem – vše podle zákonů populismu.

Pokud jsou tito populisté ve službách Kremlu, pak takové akce získávají určitou barvu a hlavním cílem je dokázat, že za všechno může Západ.

A právě takové kroky konkrétních evropských politiků, které jsou pokusy o zničení vnitřní jednoty EU, vedou k jejímu oslabení, nikoli však válce na Ukrajině.

Maďarsko stojí před volbou – usadit se ve středověké minulosti nebo jít do civilizované budoucnosti – do Moskvy nebo do Evropy.

  Ruská propaganda je groteskní. Ukázali „Vánoce na Západě“

Každý Evropan se však musí rozhodnout stejně. A pochopit, že samotný fakt života v Evropě není zárukou bezpečné budoucnosti.

Evropa není jen geografická část planety. Evropa jsou hodnoty. A právo volby je jednou ze základních složek pojmu – člověk. Ale vybrat si – musíte přemýšlet.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com