Koruna dnes mírně zpevnila, pražská burza rostla

poradci-sobe.cz

Česká měna dnes k euru po oznámení srpnové inflace oslabila, denní obchodování ale zakončila proti pátku silnější o tři haléře na 24,52 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna zpevnila o 25 haléřů na 24,20 Kč/USD, což je nejsilnější závěr za téměř měsíc. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Pražská burza rostla popáté v řadě, index PX dnes posílil o 2,05 procenta na 1223,84 bodu. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

Koruna k euru dnes mírně zpevnila, vůči dolaru končí nejsilnější za měsíc

„Po zveřejnění nižšího inflačního čísla koruna oslabila z 24,54 Kč/EUR k 24,60 Kč/EUR. Odpoledne se již ale obchodovalo opět za ceny kolem otevírací úrovně,“ popsal vývoj kurzu analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Spotřebitelské ceny v Česku v srpnu meziročně stouply o 17,2 procenta, zatímco v červenci činila meziroční inflace 17,5 procenta. Tempo růstu tak zpomalilo po 13 měsících.

Nižší než očekávaná srpnová domácí inflace trh znejistěla jen přechodě, podotkl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. „Koruna si zřejmě užívá jak sentiment ve světě, tak ústup dolaru za posledních pár dní,“ doplnil.

Euro vystoupilo na téměř 1,02 USD, tedy na nejvyšší úroveň za takřka čtyři týdny

Pražská burza rostla popáté v řadě, index PX přidal více než dvě procenta

Dařilo se především akciím finančního sektoru. v zisku zakončily obchodování také cenné papíry elektrárenské společnosti ČEZ i zbrojovky Colt CZ. Ztrácely pouze nápojářská Kofola a tabáková společnost Philip Morris ČR.

„Tak jak byly extrémně stlačeny kurzy bankovních domů v předchozích týdnech a trh znal jen jeden směr, tak v posledních dnech je na trhu vidět přesný opak,“ uvedl makléř Fio banky David Brzek. Podle Brzka je tento vývoj podporován sentimentem v Evropě, kde bankovní sektor patřil rovněž k nejrůstovějším.

Nejvíce se dnes dařilo akciím Komerční banky, které zdražily o 5,17 procenta na 671 korun. „Uzavřely tak nejvýše od konce července,“ podotkl analytik Wood & Company Vojtěch Boháč. Erste Bank si polepšila o 3,86 procenta na 629,40 Kč, Moneta Money Bank o 0,26 procenta na 77,10 Kč a pojišťovna VIG o 1,42 procenta na 573 korun.

Akcie ČEZ zhodnotily o 0,32 procenta na 938 korun. Brzek označil obchodování s akciemi ČEZ za nervózní. „Investoři stále nemají jasnou představu, jak si politici (jak na úrovni EU, tak na národní) představují konkrétně řešit situaci na energetickém trhu,“ dodal analytik.

  Kompromis u Euro 7 je zlepšení, náklady ale budou vysoké, uvedly automobilky

Zbrojovka Colt CZ posílila o 3,52 procenta na 559 korun. Naopak Kofola odepsala 2,9 procenta na 268 korun a Philip Morris ČR si pohoršil o 0,85 procenta na 16.400 korun.

 

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 24,55 24,52
Kč/USD 24,45 24,20

Zdroj: Patria Online

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com